Započela manifestacija ”Odbrana BiH – Igman 2021”

I ove godine tradicionalna manifestacija ”Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2021”, zbog pandemije koronavirusa programski je prilagođena

I ove godine tradicionalna manifestacija ”Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2021”, zbog pandemije koronavirusa programski je prilagođena i u određenim sadržajima reducirana. Slogan pod kojim se održava i ovogodišnje izdanje glasi:  ”Ostani kući i posvjedoči”.

Manifestacija se održava početkom avgusta na prostorima Igmana (Igmanska džamija, Mrazište, Veliko polje) i na lokaciji Memorijalnog kompleksa Kovači. Manifestacija podrazumijeva odavanje počasti, vjerske obrede, te spomen i sjećanje na šehide i poginule borce Armije i MUP-a RBiH, uz prigodan kulturno-umjetnički program, okrugli sto i druge sadržaje.

Nakon održane press konferencije Organizacionog odbora manifestacije,  30.07.2021. godine, obilježena je godišnjica prokopavanja i puštanja u rad Tunela spasa D-B. Po prvi put ovo obilježavanje je integrisano u programske sadržaje manifestacije.

U subotu, 31.07. održano je služenje parastosa, a u srijedu, 04.08. održati će se služenje mise zadušnice. Na Igmanu će se održati molitva za domovinu i džuma-namaz.  Manifestacija je danas u Mostaru sa izložbom ”Domovina u srcu”.

Defile veterana koji se inače održavao na Igmanu, ove godine je planiran kao defile stotinu mladih stipendista Fonda Ikre – ”Mladi na putu života”, koji će kroz Sarajevo nositi zastave jedinica kao simbole brigada. Defile će bti upriličen u srijedu, a isti dan će se odati počast i položiti cvijeće na mjestima stradanja građana Sarajeva.

Centralni program manifestacije započeti će u srijedu na platou vanjskog amfiteatra MC Kovači u 20:30 sati, a nakon obraćanja zvaničnika planiran je koncert kao prilika za prisjećanje na patriotske pjesme.

Kako su istakli iz Organizacionog odbora, počeli su da rade na jednoj drugoj priči, koja treba da se zove kultura sjećanja ili kultura pamćenja, te da je neophodno prenositi sjećanja kako bi prenijeli historijske događaje budućim generacijama, a Igman je dio jedne historije odbrane i otpora našega naroda.

Leave a Comment