Godišnjica masakra na Markalama

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe, 28. avgusta 2021. godine obilježena je

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe, 28. avgusta 2021. godine obilježena je 26. godišnjica masakra ispred sarajevske Gradske tržnice Markale.

Pored članova porodica i prijatelja, predstavnika udruženja, brojni zvaničnici i delegacije položile su cvijeće na spomen-obilježje ubijenim Sarajlijama. Cvijeće je položila i odala počast i delegacija Općine Trnovo.

Gelerima minobacačke granate od 120 milimetara proizvedene u tvornici “Krušik“ u Valjevu 1993. godine, ispaljene iz pravca Trebevića, koja je eksplodirala u blizini sjevernog ulaza u Gradsku tržnicu ubijene su 43 osobe, povrijeđeno njih 84.

Tih avgustovskih dana Markale su još vidale rane od stravičnog masakra koji se desio u februaru 1994. Prvi masakr na ovoj sarajevskoj pijaci dogodio se 5. februara 1994. godine. Minobacački projektil kalibra 120 milimetara ispaljen sa položaja Vojske Republike Srpske na području sela Mrkovići, pao je na prepunu gradsku pijacu. Tag februarskog dana je ubijeno 68, a ranjena 144 građanina Sarajeva.

Još jednom, Sarajevo se prisjetilo nedužno ubijenih sugrađana tog avgustovskog dana, uz poruku da se ne zaborave, te da je ono što je važno njegovati, jeste kultura sjećanja.

Leave a Comment