Svjetski dan turizma 2021. godine

Svjetski dan turizma je godišnji događaj koji Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) obilježava  27. septembra. Svrha uspostavljanja

Svjetski dan turizma je godišnji događaj koji Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) obilježava  27. septembra. Svrha uspostavljanja Svjetskog dana turizma je osvijestiti međunarodnu zajednicu o ulozi turizma i njegovom utjecaju na društvene, političke, ekonomske i kulturne vrijednosti ljudi širom svijeta. Događaj je usmjeren na rješavanje globalnih izazova istaknutih u Agendi za održivi razvoj do 2030. godine i na raspravu o tome kako turistička industrija pridonosi postizanju ciljeva održivog razvoja.

 

Njegov ovogodišnji slogan je inkluzivni rast, naglašavajući činjenicu kako je turizam sastavljen prevashodno od humanističkih dimenzija koje se kriju iza statističkih brojeva, jer iza svakog broja krije se osoba sa svim svojim ljudskim dimenzijama.

 

Što se naše zemlje tiče, možemo slobodno reći, kad se govori o inkluzivnom rastu, da trebamo više pažnje posvetiti zapošljavanju mladih i žena u turističkom sektoru, kao i osoba s posebnim potrebama te pripadnika etničkih manjina. Pored toga, važno je prilagoditi smještajne ugostiteljske objekte osobama s posebnim potrebama te onima treće životne dobi, kako bismo svi imali jednake mogućnosti korištenja ugostiteljsko-turističkih usluga.

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) poziva članice, kao i nečlanice, poslovne subjekte i pojedince da slave ovaj jedinstveni dan, potičući takav razvoj turizma u kojem se niko neće osjećati odbačen ili manje vrijedan, posebno sada kad se svijet ponovno otvara i otvaraju se nove perspektive.

Općina Trnovo svim turističkim radnicima i turistima, domaćim i stranim, čestita 27. septembar – Svjetski dan turizma.

Pin It

Leave a Comment