30. godišnjica formiranja policije SJB Trnovo

Učenjem Jasina, odavanjem počasti i polaganjem cvijeća, na šehidskom spomen-obilježju kod zgrade Općine, obilježen je Dan policije SJB

Učenjem Jasina, odavanjem počasti i polaganjem cvijeća, na šehidskom spomen-obilježju kod zgrade Općine, obilježen je Dan policije SJB Trnovo. Čas historije održao je Edhem Godinjak, načelnik tadašnje SJB Trnovo, a okupljenima se obratio i v.d. federalnog ministra za pitanja boraca Mirza Terzo.  Organizator obilježavanja 30. godišnjice mobilizacije aktivnog i rezervnog sastava policije, U.B. ”Patriotska liga”, upriličio je također učenje Jasina u svim džamijama na području Trnova, prije džuma namaza.

To je i dan sjećanja na šehide i poginule policajce, kao i one umrle nakon rata. Odata je počast policajcima koji su dali svoje živote: Dedić Mirsadu, Knežević Dragoljubu, Bjelica Ibri, Pločo Edibu, Bunar Zahidu, Ćosić Sakibu, Drinjaković Senadu, Hamzić Abidu, Krupalija Zulfi, Sačić Dini, Leka Fikretu, Zagorac Suadi, Zagorac Edibu, Malkić Hajri, Šehović Uzeiru, Hodžić Rizi, Terzo Nerminu, Spahija Kasimu, Velić Munibu, Mehanić Ismetu, Zulić Sadi, Mehanić Kemi, Leka Ibri, Mizdrak Zajki, Mehanija Aliji, Mulaosmanović Hamzi;

Naglašena je uloga aktivnog i rezervnog sastava policije SJB Trnovo u odbrani prostora Trnova, kao i BiH. Gotovo svi su ranjeni tokom rata, neki i više puta, a poginulo je njih 26 na borbenim zadacima. Odlikovano je 15 pripadnika, a SJB Trnovo je dobitnik najvećeg kolektivnog priznanja MUP-a RBiH Ratne zastave, pored još samo dvije jedinice u BiH.

Odali su počast i položili cvijeće, delegacije: Federalnog ministarstva za pitanja boraca, Ministarstva za pitanja boraca KS na čelu sa ministrom Omerom Osmanovićem, Općine Trnovo, Udruženja JOB-a KS, Boračkih udruženja Općine Trnovo, 1.Bošnjačke brigade, Veterani policije SJB Trnovo i općinska organizacija SDA Trnovo.

 

Pin It

Leave a Comment