Obilježena godišnjica smrti komandantu Zaimu Imamoviću

Komandant Zaim Imamović je poginuo 9. oktobra  1995. godine u borbi vođenoj na Rogojskoj gredi, na padinama Treskavice

Komandant Zaim Imamović je poginuo 9. oktobra  1995. godine u borbi vođenoj na Rogojskoj gredi, na padinama Treskavice u okviru završnih borbi koje je vodila Armija RBiH na deblokadi, odnosno povezivanju Sarajeva i Goražda, nekoliko dana prije uspostave mira u BiH.

Imamović je za vrijeme rata bio borac i komandant 14. divizije 1. korpusa Armije RBiH. Komandovao je operacijama oslobađanja Goražda „Krug“ i „Drina“ koje su izvedene u ljeto 1992. godine kada je oslobođena kompletna teritorija općine Goražde. U borbama je ranjavan više puta. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Armije RBiH „Zlatni ljiljan“.

Podsjećamo, prošle godine na obilježavanju godišnjice otvoreno je novo spomen-obilježje na području općine Trnovo posvećeno herojima odbrane BiH, brigadiru Zaimu Imamoviću dobitniku najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan“ i Kemi Mehaniću dobitniku najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan“ i “Policijska medalja za hrabrost“. Spomenik su otkrili sinovi heroja Ernest Imamović i Kenan Mehanić.

Uz prisustvo članova porodice, saboraca, predstavnika različitih nivoa vlasti i boračkih udruženja i ovog oktobra 2021. godine nastavljena je tradicija i polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali su počast slavnom komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Delegacija Općine Trnovo i predstavnici  Koordinacije boračkih udruženja Općine Trnovo su položili cvijeće na spomen obilježje velikog patriote i komandanta Zaima Imamovića.

 

Leave a Comment