GIZ u akciji pošumljavanja u Dejčićima

Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit  (GIZ) GmbH od 1995. godine djeluje u Bosni i Hercegovini u ime Saveznog

Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit  (GIZ) GmbH od 1995. godine djeluje u Bosni i Hercegovini u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Trenutno u zemlji radi 83 domaćih i 24 međunarodnih uposlenica i uposlenika i 1 integrisani stručnjak. GIZ podržava ekonomsko-političku i unutrašnjo-političku stabilizaciju zemlje i provođenje reformi.

Danas su zaposlenici GIZ-a u akciji pošumljavanja u Trnovu, tačnije u blizini sela Dejčići. U sklopu društveno korisnih aktivnosti zasadili su 450 sadnica, od toga 300 sadnica bjelog bora i 150 sadnica smrče.

Akcija je realizovana u saradnji sa pokretom ”Let's Do It” i KJP ”Sarajevo-šume”. Inače, jesen je najbolje vrijeme za sadnju zbog toga što je zemlja još dovoljno topla, a kiše su česte, te tako prave pogodne uvjete za razvoj novih sadnica.

Uposlenici GIZ-a su dali doprinos u sadnji budućih šuma koje će proizvoditi kisik, čistiti zrak, štititi od buke i klizišta, i činiti  Bosnu i Hercegovinu ljepšim mjestom za život.

 

Leave a Comment