Jučer održana press konferencija KJP ZOI'84

Kantonalno javno preduzeće ZOI”84 za razvoj ski centara Bjelašnica i Igman u naredne četiri godine investirat će oko

Kantonalno javno preduzeće ZOI”84 za razvoj ski centara Bjelašnica i Igman u naredne četiri godine investirat će oko 20 miliona KM. Novoimenovani direktor kompanije ZOI’84 Jasmin Mehić na jučerašnjoj pres-konferenciji na Igmanu predstavio je plan razvoja i infrastrukturnih ulaganja.

Kako je saopćeno iz Službe za marketing, komercijalne poslove i nabavku izrađen je plan dugoročnih i kratkoročnih ulaganja kompanije. Dugoročna vizija razvoja ski centra Bjelašnica i Igman postavljena je još 1981. godine i bazirana je na uvezivanju dva skijališta, Bjelašnica i Igman. U važećim regulacionim planovima ucrtane su skijaške staze koje povezuju ova dva centra i potrebno je uraditi dopune i izmjene u skladu sa novim standardima.

Na pres-konferenciji detaljno su predstavljene planirane faze razvoja ski centra Bjelašnica. Prva faza obuhvata rekonstrukciju i obnovu postojećih kapaciteta.

Projekti za koje su potpisani ugovori ili su u fazi realizacije su: rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog ski lifta na lokaciji Babin Do, ugovor za izgradnju objekta garaže za šestosjednu žičaru koji će uključivati nove prostorije za hitnu pomoć i javne toalete, finaliziranje radova na izgradnji i uvezivanje sistema vještačkog osnježenja na stazi gornja “Kolijevka“, integracija novog sistema SKI-DATA, koji će omogućiti lakšu kupovinu ski karata putem web shopa, u hotelima i na drugim prodajnim mjestima, izgradnja novog sistema za upravljanje parkingom, osposobljavanje staze za noćno skijanja sa vrha ski lifta „BY“ te nabavka novih mašina za uređenje staza.

Prioritetni planovi u iznosu od 20 miliona KM su: zamjena ski lifta „Kolijevka“, premještanje četverosjeda na novu lokaciju, uvođenje sistem osnježenja na stazama „5a“, „5“ i „4“, probijanje nove skijaške staze u pravcu sjeverozapada, tj. u pravcu Igmana, izgradnja nove polazne stanice sa malog parkinga, gdje bi bili smješteni info centar, prodaja ski karata i ostali prateći sadržaji, izgradnja novog akumulacionog jezera kapaciteta preko 70.000 m3, izgradnja tri dječja ski parka: Bjelašnica, Malo Polje i Veliko Polje, rekonstrukcija streljane za biatlon na Velikom Polju i uređenje skijaških staza.

Trenutno je u fazi razrade novi master plan koji treba da definiše strateški razvoj lokaliteta Bjelašnice i Igmana. S obzirom na to da KJP ZOI”84 nije jedini upravitelj ovih lokacija, sve razvojne planove radimo u saradnji sa općinama Trnovo, Hadžići i Ilidža, sa Upravom za šumarstvo, Zavodom za planiranjem razvoja Kantona Sarajevo, te sa drugim relevantnim ministarstvima i institucijama koje imaju za cilj razvoj jedne od najvažnijih turističkih destinacija u BiH.

 

 

 

 

Autor: Ajla Lindov

Pin It

Leave a Comment