Humana akcija u Trnovu – “Daruj krv, spasi život!”

Crveni križ Općine Trnovo u saradnji sa Zavodom  za transfuzijsku medicinu organizovao je akciju dobrovoljnog darivanja krvi za

Crveni križ Općine Trnovo u saradnji sa Zavodom  za transfuzijsku medicinu organizovao je akciju dobrovoljnog darivanja krvi za potrebe kliničkih ustanova u Srajevu. Zakazana akcija dobrovoljnog darivanja krvi provedena je danas, 22.10.2021. godine, u prostorijama Crvenog križa Općine Trnovo.

U periodu od 12,00 do 14,00 sati trajala je akcija darivanja i prikupljanja krvi, za sve one kojima je ona neophodna kao lijek.

Uprkos složenoj epidemiološkoj situaciji i pandemiji humani ljudi su odvojili svoje vrijeme i pridružili se akciji. Slijedom preporuka Zavoda za javno zdravstvo KS i s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju ispoštovani su najviši higijenski standardi u prostorima provođenja akcije darivanja krvi uz strogo pridržavanje mjera zaštite, kako bi se spriječilo širenje zaraze novim koronavirusom tijekom provođenja akcija.

  • Sretni smo jer na našim akcijama raste broj darivaoca i raste svjesnost o važnosti dobrovoljnog darivanja krvi. Neizmjerno smo zahvalni na njihovoj dobroj namjeri i podršci. Pomoći nekome u najvećoj nevolji i spasiti mu život velika je stvar, navode organizatori akcije.

” Darivanje krvi jednostavan je postupak, oduzima oko 30 minuta. Svaki darivatelj krvi pomaže u liječenju bolesnika jer je čovjek – darivatelj jedini izvor ovoga lijeka”, poručio je jedan mladi darivatelj krvi, koji je kako kaže još kao student počeo darivati kapljice koje život znače, uz poziv svima koji se osjećaju zdravima da daruju krv i na taj način doprinesu zdravlju i ljudima u potrebi.

 

 

 

 

Autor:Ajla Lindov

Pin It

Leave a Comment