Konferencija jedinica lokalnih samouprava u Goraždu

Općinski načelnik, Ibro Berilo jučer je prisustvovao sastanku čiji je domaćin bio Grad Goražde. Naime, održana je Konferencija

Općinski načelnik, Ibro Berilo jučer je prisustvovao sastanku čiji je domaćin bio Grad Goražde. Naime, održana je Konferencija jedinica lokalnih samuprava  koje gravitiraju u ovoj regiji. Učesnici konferencije, predstavnici 12 općina i gradova iz FBiH potpisali su i zajedničku izjavu kojom su  potvrdili spremnost za zajedničku saradnju u različitim oblastima.

Pored Općine Trnovo i Grada Goražde na konferenciji su učestvovali i predstavnici općina Foča,  Foča u FBiH, Čajniče, Han Pijesak, Novo Goražde, Pale, Pale u FBiH, Rudo, Opština Trnovo i Višegrad.

Gradonačelnik Goražda  Ernest Imamović inicirao je održavanje konferencije s ciljem jačanja međuopćinske saradnje o pitanjima koja su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, a nakon zajedničkog sastanka sa načelnicima Foče i Čajniča u avgustu ove godine.

Kako je istaknuto, današnja konferencija prvi je korak koji su predstavnici navedenih lokalnih zajednica poduzeli, s ciljem uspostavljanja međuopćinske saradnje na svim poljima, posebno u oblasti privrede, ruralnog razvoja, okoliša, turizma i kulture. Cilj je isključivo raditi za dobrobit  građana i želja je da saradnja rezultira mnogim zajedničkim projektima koji će poboljšati kvalitet života građana ovih lokalnih zajednica –  naglašeno je na konferenciji.

„ Ovo je  jedna zajednička inicijativa ukupno 12 općina i gradova FBiH i RS na temeljima zajedničkih vrijednosti o stvaranju boljeg privrednog , ekonomskog,  kulturnog i sportskog ambijenta s čim uvezi smo i potpisali izjavu o saradnji.  Gornje –drinska regija je prije rata imala 140.000 stanovnika i a danas ima oko 80.000,  tako da smo suočeni sa identičnim problemima i cilj  konferencije je da pokušamo popraviti situaciju kroz zajedničke projekte uključujući i IPA 3 prekogranične saradnje, tako da planiramo tražiti pomoć međunarodnih organizacija za formiranje jedne zajedničke kancelarije u kojoj će  konstantno raditi tim koji će pisati projekte“ – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Napomenuo je da je namjera da se predstavnici lokalnih zajednica sastaju kvartalno i  sa ambasadorima te predstavnicima viših nivoa vlasti.

„ Mi smo  danas pokazali da je saradnja na lokalnom nivou moguća bez obzira da li su općine iz Federacije  ili RS i Grad Goražde je pokazao jednu širinu i novi put koji znači iskorak za velike stvari koje su moguće u budućnosti“ – naglasio je Imamović.

 

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo

„Mislim da je današnja konferencija bila jasna i da smo donijeli zaključke koje treba da implementiramo i pokažemo našu spremnost i zajedništvo u radu prije svega lokalnih zajednica. Mi već imamo iskustva saradnje okolnih općina i znamo koliko to daje rezultate. Mi ćemo pomagati jer znamo da budemo solidarni i pomažemo najvećim dijelom upravo istočnoj Bosni. U lokalnim zajednicama imate probleme i projekte ali je to vrlo bitno objediniti da bi imali veći faktor vrijednosti i da bi zajednički nastupili, jer sami ne možete ništa“ istakao je načelnik općine Trnovo Ibro Berilo.

Potpisivanjem današnje Izjave potvrđena je spremnost za zajedničkom saradnjom te opredjeljenost da se u narednom periodu aplicira s projektima kod EU i drugih fondova.

 

 

 

 

Izvor: Grad Goražde

Pin It

Leave a Comment