Održana prva vanredna sjednica Općinskog vijeća

Jučer, 09.11.2021. godine održana je prva vanredna sjednica Općinskog vijeća povodom proglašenja stanja prirodne nesreće izazvane poplavama. Predložen

Jučer, 09.11.2021. godine održana je prva vanredna sjednica Općinskog vijeća povodom proglašenja stanja prirodne nesreće izazvane poplavama.

Predložen je i usvojen sljedeći dnevni red:

  1. Informacija o stanju prirodne nesreće izazvane poplavama na području općine Trnovo;
  2. Odluka o izmjeni i dopuni Budžeta Općine Trnovo za 2021. godinu;
  3. Odluka o izmjeni Odluke o izvršavanju Budžeta Općine Trnovo za 2021. godinu.

Na osnovu Poslovnika o radu Općinsko vijeće na prvoj vanrednoj sjednici , u povodu informacije o šteti od prirodne nesreće izazvane poplavama na području općine Trnovo, koju je do detalja na sjednici izložio pomoćnik Općinskog načelnika Osman Smječanin, Općinsko vijeće Trnovo donijelo je Zaključak. Zaključkom se zadužuje Općinski načelnik da putem Komisije za procjenu štete od posljedica prirodne nesreće izazvane poplavama na imovini fizičkih i pravnih lica na području općine Trnovo od dana 05. i 06.11.2021. godine, najkasnije u roku od 48 sati od stupanja na snagu ovog Zaključaka, izvrši procjenu šteta. Općinski načelnik na osnovu Izvještaja Komisije, a najkasnije u roku od tri dana, dostavit će Općinskom vijeću prijedlog Odluke o odobravanju jednokratne pomoći za sanaciju šteta do maksimalnog iznosa od 5.000 KM za fizička lica i za pravna lica do iznosa od 30.000 KM. Pomenutim Zaključkom se zadužuje Općinski načelnik i da iz raspoloživih sredstava Budžeta Općine Trnovo izvrši saniranje objekta Policijske stanice Trnovo također izazvanih prirodnim nesrećama.

Zaključak stupio na snagu danom donošenja.

Općinski načelnik je u skladu sa predloženim Zaključkom vijeća pripremio izmjene i dopune Budžeta Općine za 2021. godinu, koje je obrazložila pomoćnica načelnika za finansije Zineta Hadžić. Izmjenama je planiran poseban fond za jednokratne pomoći za sanacije materijalnih šteta nastalih od poplava. Sredstva raspoloživa u fondu su iznos od 200.000,00 KM za nastale materijalne štete kod fizičkih i pravnih lica, te policijske stanice Trnovo.

 

Autor: Ajla Lindov

Leave a Comment