Obilježen “Dan veterana” i 29. godišnjica JOB “Unija veterana”

Povodom obilježavanja “Dana veterana” i 29. godišnjice osnivanja Jedinstvene organizacije boraca “Unija veterana” Kantona Sarajevo sinoć je upriličena

Povodom obilježavanja “Dana veterana” i 29. godišnjice osnivanja Jedinstvene organizacije boraca “Unija veterana” Kantona Sarajevo sinoć je upriličena Akademija u multimedijalnoj sali Fonda memorijala Kantona Sarajevo na Kovačima.

Svečani skup, u organizaciji kantonalnog JOB-a, bio je prilika za evociranje sjećanja na sve one koji su se nesebično žrtvovali u odbrani Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada, kao i na događaje koji su obilježili period agresije na našu zemlju 1992 – 1995. godine. Čestitke povodom Dana veterana i 29. godišnjice JOB-a Kantona Sarajevo uputio je kantonalni ministar za boračka pitanja Omer Osmanović, podsjećajući sve prisutne tokom svog obraćanja na ključna postignuća na planu iznalaženja sistemskih rješenja u oblasti boračke zaštite i uopće jačanja statusa boračke populacije.

“Radi se o ljudima koji su interes države Bosne i Hercegovine i njenih građana stavili ispred svega, pa i ispred vlastitih života, zbog čega je briga o ovoj časnoj kategoriji našeg stanovništva naša trajna obaveza”, potcrtao je ministar Osmanović.

Sudionicima ovog svečanog skupa su se obratili i čestitke uputili penzionisani general Armije RBiH Ismet Hadžić – Mutevelija, te predsjednik Unije veterana Kantona Sarajevo Ismet Imamović. Oba su podsjetili na slavne dane kada su, uprkos najtežim iskušenjima, a zahvaljujući brojnim znanim i neznanim herojima, odbranjene cjelovitost, neovisnost i suverenitet međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. Akademija je bila prilika i za dodjelu povelja i zahvalnica najzaslužnijima za brigu o boračkim kategorijama, a skup, koji je počeo intoniranjem himne BiH i odavanjem počasti njenim braniteljima, bio je popunjen i prigodnim kulturno – umjetničkim programom.

Ovom prilikom, Povelje su dobili: Dragan Vikić, Nermin Nesiren, Bajro Selimović, Behudin Čuturić, Fadil Karamustafić, Armis Mašić, Uzeir Radeljaš, Omer Mujan, Zineta Nišić, Saud Kulosman i postuhmno su dodijeljene dvije povelje i to: Alić Muniru i Mizdrak Mirsadu – Šarafu.

Na kraju su dodijeljene i posebne Zahvalnice: ministru Omeru Osmanoviću, Smaji Haliloviću, Mirzi Terzi, Ahmedu Kulaniću, Amiru Šljivi, Mirsadu Omanoviću – Mališi, Sejadu Veljanu, Mirzetu Kuloviću, Kenanu Zečiću, Edibu Rizvi, Seadu Klačaru, Nusretu Jukiću, Hamidu Tahiroviću, Omeru Mehaniji, Mirsadu Kariću, Adilu Žigi, Nerminu Subašiću i Abdulahu Grebi.

 

Izvor: Vlada KS

 

Leave a Comment