Izgradnja olimpijskih krugova na Gornjoj Grkarici

Vlada Kantona Sarajevo preko Turističke zajednice sufinansirala je projekat izgradnje olimpijskih krugova na Gornjoj Grkarici, dok je inicijator

Vlada Kantona Sarajevo preko Turističke zajednice sufinansirala je projekat izgradnje olimpijskih krugova na Gornjoj Grkarici, dok je inicijator ovog projekta bila Općina Trnovo.  Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 16.965,00 KM, a izvođač radova je Max Media d.o.o. iz Sarajeva.

Završena je izgradnja olimpijskih krugova u centzralnoj zoni novoizgrađenog kružnog toka

Pet krugova – (plavi, crni, crveni, žuti i zeleni) međusobno isprepletenih predstavlja 5 kontinenata i  simbolizuju  univerzalnost olimpizma  i susret sportista iz čitavog sveta tokom igara. Krugovi se nalaze na bijeloj pozadini sa kojom čine olimpijsku zastavu. Kombinovane na ovaj način, šest boja zastave (bijela, plava, crna, crvena,žuta i zelena) predstavljaju sve nacije sveta.

Olimpijski krugovi kao simbol odaju već svima poznat identitet Olimpijske Bjelašnice, nakon što su Zimske olimpijske igre 1984. godine održane  u Sarajevu.

Olimpijski krugovi su postavljeni na novi kružni tok u dužini od 300 metara i rekonstruisanu trasu puta od dva kilometra. Ovim putem napominjemo i da će na obnovljenoj dionici dužine 587 metara biti postavljena i saobraćajna signalizacija.

Pomenutim realizacijama je u znatnoj mjeri olakšan protok vozila koji bi trebao smanjiti saobraćajne gužve, te povećati sigurnost učesnika u saobraćaju, naročito u vrijeme skijaške sezone, kada Bjelašnicu posjećuje veći broj ljudi.

–  Nastavljamo dobru saradnju sa Vladom Kantona Sarajevo, a to nadam se znači više projekata i investicija u našoj lokalnoj zajednici, kazao je Općinski načelnik.

 

 

Ajla Lindov

Leave a Comment