Općina Trnovo obilježila Međunarodni dan djeteta

Općina Trnovo povodom “Dana djece” koji se obilježava 20. novembra, učenicima iz osnovne škole “Zaim Kolar” Dejčići organizovala

Općina Trnovo povodom “Dana djece” koji se obilježava 20. novembra, učenicima iz osnovne škole “Zaim Kolar” Dejčići organizovala je posjetu Zemaljskom muzeju.

Dan prava djece obilježava značajan trenutak u povijesti kada se poduzeo veliki korak u  unapređivanju njihovih prava. Svako dijete ima pravo na obrazovanje, zdravstvenu skrb, hranu, igru, zaštitu i još mnogo toga. Dječja prava svakom djetetu trebaju osigurati mogućnost da dosegne najviše što može.

Općina je organizovala prevoz, te obilazak Zemaljskog muzeja uz kustosa, čime je učenicima od 1 do 9 razreda naše osnovne škole pružena prilika upoznati neprocjenjive zbirke eksponata u najstarijoj i najreprezentativnijoj naučnoj i kulturnoj instituciji.

Prava djece nemaju rok trajanja. Ona su univerzalna i svevremenska. Djeca su naša budućnost, i njihova budućnost počinje sada. Svaka generacija, prilika je za stvaranje temelja za novi, bolji svijet. Prilika koju ne smijemo propustiti. Prilika da stvorimo svijet dostojan djeteta.

Općina Trnovo nastoji podržati sve aktivnosti koje imaju u cilju razviti mrežu usluga namijenjenih djeci, a iznad svega to je investicija u razvoj djeteta i u njegovu budućnost. Da bi potpora bila potpuna, kontinuirano unapređivanje neophodno je osigurati dostupnost, korištenje i kvalitetu usluga. Ovakva vrsta podrške zapravo je resurs za roditeljstvo koje poštuju prava djeteta.

Leave a Comment