Svečanost pošumljavanja i obilježavanje Dana državnosti na Igmanu – ”Zasadi za život, domovini na dar”

Centralna manifestacija jesenje sezone pošumljavanja u organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo u saradnji sa KJP ”Sarajevo-šume”, održana je

Centralna manifestacija jesenje sezone pošumljavanja u organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo u saradnji sa KJP ”Sarajevo-šume”, održana je danas na Igmanu, pod sloganom ”Zasadi za život, domovini na dar”. Manifestacija je sadržavala i obilježavanje Dana državnosti sa prigodnim kulturno-umjetničkim programom i kratkim obraćanjima zvaničnika.

Prije kulturno-umjetničkog programa obavljeno je i svečano pošumljavanje u kojem je učestvovalo 200 učenika/ca srednjoškolaca iz Sarajeva, premijeri, ministri, ambasadori, konzuli i drugi visoki zvaničnici. Obilježen je veliki dan naše domovine Bosne i Hercegovine, te su brojni zvaničnici zasadili sadnicu koja od sada ima ”ličnu kartu” na kojoj je njihovo ime i institucije koju su predstavljali. Manifestaciji je prisustvovao i načelnik Općine Trnovo, Ibro Berilo.

Inače Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo tokom mjeseca novembra vodilo je veliku akciju pošumljavanja na širem području Kantona Sarajevo. Cilj ove akcije je, osim obogaćivanja biodiverzitete šume i povezivanje sa prirodom naših najmlađih, kao i povezivanje sa pripadnošću našoj domovini.

Prisutne je pozdravio ministar privrede KS, Adnan Delić, a prisutnima su se obratili između ostalih i predstavnici BH šuma, te ministrica za odgoj i obrazovanje KS, Naida Muminović – Hota.

Napominjemo da je danas, nešto ranije započela  i akcija pošumljavanja koju je pokrenula Općina Trnovo. Akcija je počela u 09:00 sati, na lokalitetu Kuće spasa, Štinog dola i oko Izvorišta Stubo. U ovoj akciji sudjeluju uposlenici Općine Trnovo.

 

Leave a Comment