Posjeta specijalnog izvjestitelja

U petak je Općinu Trnovo posjetio specijalni izvjestitelj za promociju istine, pravde, reparacije i garancije neponavljanja zločina, koji

U petak je Općinu Trnovo posjetio specijalni izvjestitelj za promociju istine, pravde, reparacije i garancije neponavljanja zločina, koji je u posjeti Bosni i Hercegovini u periodu od 03. do 10.12.2021. godine, te će se tokom svoje posjete sastati sa predstavnicima relevantnih nadležnih institucija izvršne, zakonodavne i sudske vlasti na državnom, entitetskom i lokalnom nivou.

Svrha njegove posjete je procjena mjera koje su vlasti u Bosni i Hercegovini poduzele u oblasti istine, pravde, reparacije, obilježavanja sjećanja i garancije neponavljanja, a koje su donesene u cilju rješavanja teških kršenja ljudskih prava i humanitarnih zakona počinjenih tokom oružanog sukoba u regionu, kako bi imao potpuni uvid na preduzete inicijative i identifikovao dobre prakse, eventualne praznine i nedostatke, te u tom pogledu formulisao preporuke.

Prva od njegovih posjeta u Bosni i Hercegovini je bila posjeta našoj Općini, gdje su domaćini bili pomoćnici Općinskog načelnika, te razgovarali na ovu temu, tačnije govorili o činjenicama kada je općina Trnovo u pitanju i davali neophodne informacije za Izvještaj o obavljenoj posjeti, koji će specijalni izvjestitelj predstaviti na 51. Sjednici Vijeća za ljudska prava, a koja će biti održana u septembru 2022. godine.

Zaključak sa ovog sastanka je da se  Općina i Opština Trnovo identifikuju kao dobre prakse, imaju jako dobru saradnju sve zbog boljeg razvoja i napredka i za dobrobit svojih građana.

Ajla Lindov

Pin It

Leave a Comment