Pomoć za stradale u poplavama

Područje Trnova u novembru su zadesile nezapamćene poplave u kojima su stradali mnogi objekti, usljed čega su ljudi

Područje Trnova u novembru su zadesile nezapamćene poplave u kojima su stradali mnogi objekti, usljed čega su ljudi čija je imovina nepovratno uništena morali napustiti svoje domove.

U takvoj situaciji bilo im je potrebno iskazati solidarnost i spremnost za pomoć. Općina Trnovo, u tim teškim trenutcima odreagovala je na najbolji mogući način, što će potvrditi i stanovnici poplavljenih naselja. Pomagalo im se čiščenjem vodotoka, kanala i puteva, te dostavljanjem paketa hrane i vode.

Nakon povlačenja vode i čiščenja objekata, ugroženima u poplavama nužno je bilo pomoći da saniraju svoje domove i stvore uslove za normalan život.

Shodno tome na prijedlog Općinskog načelnika, Općinsko vijeće Općine Trnovo je već 16.11.2021. godine na 2. vanrednoj sjednici donijelo je Odluku o odobravanju jednokratne novčane pomoći fizičkim i pravnim licima čiji su objekti stradali u poplavama. Općina Trnovo je i sa ovom vrstom pomoći odreagovala u vrlo kratkom roku.

Jedna od porodica kojoj je potopljen cijeli sprat kuće u kojoj su živjeli je porodica Terzo, bračni par Omer i Azemina iz naselja Pendičići. Posjetili smo ih i uvjerili se u kakvom je stanju njihov dom u kojem su do skora živjeli, i na koji način prevladavaju ovu situaciju.

 

 

”Teško je bilo kada ja naišla ta vodena stihija, sve nam je uništeno, sada isušujemo vlagu, dali su nam mašinu za isušivanje, ali sporo ide. Zahvaljujemo Općini Trnovo i načelniku Berilu na brizi i pomoći koju nam od početka daju. Ne znam šta bismo da nam nisu ovako pomogli” – kaže nam Omer Terzo.

Supruga Azemina dodaje – ”Veliko im hvala, posebno načelniku, obilazio nas je od početka ove nevolje, hvala svim uposlenicima Općine, bili su nam od velike pomoći. Posebno se zahvaljujemo na finansijskoj pomoći koju su nam sada dali, to će nam uveliko olakšati da saniramo ovu štetu, koja je zaista velika. Slušala sam i pratila reakcije i drugih načelnika, mislim da se na našeg načelnika niko ne može požaliti, učinio je sve što je mogao, a pomogao nam je mnogo. Veliko mu hvala, kao i ostalim uposlenicima Općine, u ovakvim situacijama se pokazuje kolika je njihova spremnost da budu na usluzi narodu.”

 

Leave a Comment