Dan planina

#Planine su važne za život! Međunarodni dan planina proglasila je 2003. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda, nakon što

#Planine su važne za život!

Međunarodni dan planina proglasila je 2003. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu kontinuiranog osvješćivanja velikog značaja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

Ljudski životi ovise o planinama više nego što se to može i zamisliti. Planine opskrbljuju sa čak 70 posto cjelokupne pitke vode, one su dom za čak 25 posto biljnih i životinjskih vrsta, ali i čak svakom desetom stanovniku planete.

UN navodi da su planine važne zbog zaliha pitke vode, kao regulator smanjenja prirodnih katastrofa, za turizam, za mlade i kulturno nasljeđe te održavanje populacija starosjedilačkih naroda, za bioraznolikost…

Općina Trnovo je upravo takvo jedno područje u Kantonu Sarajevo, koje obiluje prirodnim ljepotama, planinama, turističkim potencijalima, kulturnim naslijeđem, a geografski smještena na planinskim obroncima Bjelašnice, Igmana, Visočice, Treskavice i Jahorine.

Trnovo je oduvijek bilo izazov za aktivne i vrsne planinare. Iako je prvo planinarsko društvo formirano prilično kasno, Trnovo ima bogatu tradiciju – dugu preko 120 godina, tako je na Treskavici odmah poslije aneksije Austrougarske (1878. g.) izrađene prve planinarske kuće.

 “Mi smo rođeni na ovim planinama, čuvamo naše planine jer su nam one garant borbe protiv naglih klimatskih promjena, da imamo čist vazduh, a samim tim su nam garancija zdrave i pitke vode,  kazao je Općinski načelnik te dodao da je današnja koncentracija mladih ljudi na Bjelašnici garancija zaštite ove planine i šireg prirodnog okruženja, u kojem zapravo neki od njih i i žive.

Boravak na planini i planinarenje više je nego zdravo za vaše tijelo, stoga smanjite stres i idite daleko od posla, bučnih ulica i zagađenih gradova. Opustite se i uživajte u prirodi, jačajte vaše tijelo da li planinarenjem, skijanjem ili običnom laganom šetnjom na čistom vazduhu.

U povodu Međunarodnog dana planina i otvorenja zimske sezone, Općina Trnovo pripremila je i promotivni video snimak:

 

Ajla Lindov

Pin It

Leave a Comment