U toku isplata novčanih poticaja iz oblasti poljoprivrede

U septembru mjesecu tekuće godine otvoren je Javni poziv Općine za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na novčane

U septembru mjesecu tekuće godine otvoren je Javni poziv Općine za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na novčane poticaje, direktni novčani poticaji odnose se na animalnu, zatim za biljnu proizvodnju i vođenje matičnog knjigovodstva – uzgojno selekcijski rad. Javni poziv je otvoren za sve zainteresovane registrovane poljoprivredne proizvođače, uz ispunjavanje propisanih uslova.

Za poticaje iz Budžeta Općine Trnovo u ovu namjenu prijavilo se sa zahtjevom 149 poljoprivrednika, od čega je 1 zahtjev bio sa nepotpunom dokumentacijom dok 10 podnešenih zahtjeva nije ispunjavalo uvijete koji su traženi javnim pozivom. Na osnovu zaprimljenih prijava, Komisija je obišla svakog poljoprivrednog proizvođača te zapisnički utvrdila činjenično stanje. Od ukupno validnih 137 prijava novčana sredstva u poljoprivrednoj proizvodnji bit će dodjeljena proizvođačima:

  • Direktni novčani podsticaji za animalnu proizvodnju:

Farma ovaca- 44 proizvođača;

Farma tovnih pilića: 5 proizvođača;

Farma goveda- 47 proizvođača;

Pčelarstvo-28 proizvođača

  • Direktni novčani podsticaji za biljnu proizvodnju:

Povrće- 16 proizvođača;

Jednokratne pomoći- 12 proizvođača

  • Vođenje matičnog knjigovodstva-uzgojno selekcijski rad:

Farma ovaca i goveda- 9 proizvođača

 

Ukupno planirana sredstva za realizaciju javnog poziva su iznosila 135.000,00 KM, no nakon što je Komisija za dodjelu novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2021. godinu  utvrdila stvarno stanje, ustanovljeno je da planirana finansijska sredstva nisu dovoljna za realizaciju javnog poziva. Obzirom na navedeno, Općinski načelnik je donio posebnu odluku u skladu sa Pravilnikom o posebnim uvjetima i načinu ostvarivanja prava na direktne novčane podsticaje u oblasti poljoprivredne proizvodnje broj 02-02-3703 od 30.09.2019. godine kojom je utvrdio da se isplata direktnih novčanih podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju vrši u skladu sa izmjenama pomenutog Pravilnika broj 02-02-3703-1 od 28.08.2020. godine.

Na osnovu izvještaja Komisije za dodjelu novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2021. godinu ustanovljena je isplata od 156.685,00 KM, tako da će se nedostajuća sredstva nadomjestiti kroz rebalans Budžeta za 2021. godinu.

  • Obzirom da bilježimo porast interesovanja za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, ukoliko bude potrebno i sljedeće godine obezbijediti ćemo dodatna sredstva za isplaćivanje poljoprivrednih podsticaja. Svima nam je poznata činjenica da je ove godine veliki broj poljoprivrednih proizvođača u nezavidnoj situaciji, imajući u vidu da su ovu godinu obilježile suše, vremenske neprilike i poskupljenja, tako da smo poduzeli sve da se ubrza isplata poticaja, istakao je Općinski načelnik.

Poticaji za razvoj poljoprivredne proizvodnje predstavljaju mjeru u okviru Strategije razvoja Općine, Općina i njene službe kontinuirano provode aktivnosti na realizaciji ove mjere, kako bi se pružila podrška i osnažila poljoprivredna proizvodnja na području naše lokalne zajednice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piše: Ajla Lindov

Leave a Comment