Čuvajmo našu okolinu: Stop bacanju otpada na nedozvoljenim mjestima

Završena je realizaciji projekta izgradnje nastrešnica u naseljenim mjestima općine prema Ugovoru koji su potpisali Općina Trnovo kao

Završena je realizaciji projekta izgradnje nastrešnica u naseljenim mjestima općine prema Ugovoru koji su potpisali Općina Trnovo kao investitor i firma Fadž-Company d.o.o. koja izvodi radove.

Navedeni radovi podrazumijevali su izgradnju niša za kontejnere na prostoru četiri mjesne zajednice, a vrijednost Ugovora iznosi 89.874,37 KM.

Izgradnja niša za smještaj posuda za otpad ima za cilj arhitektonsko i higijensko uređenje prostora koji su za to namijenjeni. Polazeći od prisutne prakse da su navedena mjesta veoma neuredna, da se smeće odlaže često izvan posuda što omogućava rasipanje istog i stvara veoma ružnu sliku ambijenta, također potencijalno predstavlja izvor zagađenja prostora i zaraze ljudi, te se pojavila potreba za uređenjem namjenskog prostora-niše u naseljenim mjestima.

Ovom prilikom osvrnut ćemo se i na česte pozive naših građana, kao i posjetilaca Bjelašnice koji šalju fotografije sa terena i upozoravaju na velike količine smeća na određenim lokacijama, ističemo da ovaj problem spada u nadležnosti Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “RAD” koje, po zakonu obavlja djelatnosti prikupljanja, transporta i deponovanja komunalnog otpada na području Kantona Sarajevo. Raspodjela kontejnera i posuda za odlaganje smeća izvršena je na osnovu ukupnog broja stanovnika. Općinski načelnik često obilazi teren i sam je svjestan ovog problema za koji Općina nije nadležna, te je više puta nastojano riješiti problem odlaganja otpada na Bjelašnici;

– Nismo zadovoljni brojem kontejnera, otpad se redovno odvozi, ali ima dosta neodgovornih pojedinaca koji bacaju smeće gdje stignu. Naša općina, područje Bjelašnice je turističko područje te se kao takvo treba i tretirati, želimo da turisti koji borave ovdje ponesu lijepu sliku o nama, kazao je Općinski načelnik na ovu temu.

Još jednom pozivamo na odgovorno i civilizirano ponašanje.

 

Ajla Lindov

Leave a Comment