Počela primjena Zakona kojim su propisana povoljnija prava za korisnike dodatka za djecu i porodilje

Služba za opću upravu, društvene djelatnosti, boračko-invalidsku, dječiju i socijalnu zaštitu Općine Trnovo obavještava građane da je stupio

Služba za opću upravu, društvene djelatnosti, boračko-invalidsku, dječiju i socijalnu zaštitu Općine Trnovo obavještava građane da je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom (”Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 52/21). Odredbe ovoga Zakona primjenjuju se od 1. januara 2022. godine.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović pripremila je Instrukciju u kojoj je precizirana provedba, odnosno primjena nedavno donesenih izmjena navedenog Zakona, te ih putem resornog ministarstva distribuirala prema službama za socijalnu zaštitu i zaštitu porodica sa djecom svih devet općina Kantona Sarajevo.

Donesenom Instrukcijom precizirani su iznosi dječijeg dodatka, uvećanog dječijeg dodatka i dječijeg dodatka za porodice sa troje i više djece, jednokratne pomoći za opremu novorođenog djeteta i dodatne novčane pomoći na ime prehrane djeteta.

Prema donesenoj Instrukciji, dječiji dodatak iznosi 52,50 KM, uvećani dječiji dodatak 78,75 KM, dječiji dodatak za porodice sa troje i više djece 57,75 KM za svako dijete, jednokratna pomoć za opremu novorođenog djeteta 375,00 KM, te dodatna novčana pomoć na ime prehrane djeteta 60,00 KM.

Prema navedenim izmjenama Zakona porodice sa troje i više djece mogu ostvariti pravo na dodatak na djecu uvećan za 10 posto, odnosno u iznosu od 57,75 KM za svako dijete bez obzira na imovinski cenzus porodičnog domaćinstva, a o čemu će nadležna Služba odlučivati nakon podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava. Vlasništvo nad motornim vozilom koje je predstavljalo smetnju za ostvarivanje prava na dječiji dodatak je ukinuto kao kriterij.

Sredstva za ovu namjenu su obezbijeđena u Budžetu KS na poziciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

Zahtjevi za ostvarivanje navedenih prava podnose se nadležnim opštinskim službama, a korisnici koji su već ostvarili pravo, nisu obavezni podnositi nove zahtjeve. Služba će po službenoj dužnosti uskladiti rješenja za korisnike kojima je po novom Zakonu propisano povoljnije pravo (za porodilje, za dječiji dodatak…). Naknada za sve porodilje za mjesec januar 2022. godine iznosi 956 KM.

Obrazac za podnošenje zahtjeva je dostupan u šalter sali i na web stranici Općine Trnovo.   

Leave a Comment