Mnogi građani Trnova ovu zimu dočekali u obnovljenim domovima

Proteklih nekoliko godina Općina Trnovo realizuje projekat obnove stambenih jedinica. Radi se većinom o izmjeni krovne limene konstrukcije,

Proteklih nekoliko godina Općina Trnovo realizuje projekat obnove stambenih jedinica. Radi se većinom o izmjeni krovne limene konstrukcije, postavljanje novih oluka, saniranje fasada ili zamjeni dotrajale stolarije građanima općine.

Općina Trnovo, kao lokalna zajednica koja je potpuno uništena tokom rata, pružila je pomoć po povratku njenih građana u prijeratna mjesta prebivališta u vidu izdvajanja novčanih sredstava za infrastrukturne projekte, popravku puteva i zajedničkih objekata, te je Općinski načelnik prije pet godina odlučio da Općina ponovno pruži pomoć u sanaciji stambenih jedinica najprije za socijalno ugrožene porodice, a onda i sve građane koji su se prijavili putem javnog poziva dok se ne utroše planirana godišnja sredstva za ovu namjenu.

  • Ovakvim vidom pomoći direktno utičemo na kvalitet života naših građana, jer im biva rješeno jedno od životnih pitanja. Sredstva za ovu namjenu obezbjeđena su Budžetom, nakon čega bude otvoren javni poziv, formira se komisija, koja obiđe objekte na terenu i na osnovu postojećeg Pravilnika odredi iznos doniranih sredstava, istakao je Općinski načelnik.

Protekle godine Općina je sredstvima iz budžeta u iznosu od 212.820,89 KM finansirala građevinski materijal za obnovu stambenih jedinica, a iznos od 27.500,00 KM izdvojen je za jednokratne pomoći socijalno ugroženim stanovnicima za ugradnju dodijeljenog građevinskog materijala.

Sanacija stambenih jedinica u općini Trnovo  je praksa koju ova lokalna zajednica, predvođena Općinskim načelnikom Ibrom Berilom započela i namjerava nastaviti i u narednim godinama.

  • Ja sam jedna od mnogobrojnih građana koja se obratila Općini Trnovo putem ovog javnog poziva, tražila sam pomoć pri sanaciji dotrajale, stare stolarije u čemu mi je Općina i pomogla. Mogu reći da sam ovu zimu dočekala sretnija nego inače u svom domu, manje ogrijeva je potrebno da bi održavala dom toplim i ugodnim, i još jednom bih i ovim putem zahvalila Općini na realizaciji ovakvih projekata za građane, kazala nam je jedna od stanovnica općine Trnovo.

 

 

 

Ajla Lindov

Leave a Comment