''Zasadi za život

Lovci otvorili sezonu pošumljavanja ”Zasadi za život”

Na području općine Trnovo jučer je na šest lokacija zvanično nastavljena akcija masovnog pošumljavanja ”Zasadi za život”, koju

Na području općine Trnovo jučer je na šest lokacija zvanično nastavljena akcija masovnog pošumljavanja ”Zasadi za život”, koju je pokrenulo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u saradnji sa KJP Sarajevo-šume, u jesen prošle godine.

Akciju ”Jedno drvo za jednog lovca” organizovalo je Lovačko društvo ”Trnovo” koje je svojim sredstvima obezbijedilo 550 sadnica za 550 članova ovoga društva, te na taj način dalo doprinos realizaciji ove akcije.

Samir Kolar, predsjednik LD “Trnovo” kazao je da su lovci posaditi 550 sadnica voća, kasne sorte kruške i jabuke koje uspijevaju na ovoj visini.

”Unos voćkarica u lovište je od višestrukog značaja, obzirom da je voće dugoročni unos hrane za divljač, te je kao takvo preventivna aktivnost za smanjenja šteta u poljoprivredi jer divlječ koja ima izvor hrane u lovištu neće uništavati usjeve i voćnjake poljoprivrednika. Također je i lijep gest za planinare i putnike namjernike, izletnike da se osvježe voćem  tokom svog puta”, kazao je Kolar.

Dodao je i da je cilj učiniti vidljivim aktivnosti lovačkih društava kako bi se oslobodili predrasuda koje prate lovce kao negativce, one koji uništavaju ekosistem šume.

 

Zasadi za život

Lovci koji su zasadili sadnice, prema odluci Udruženja, pratiti će rast svoje sadnice do njenog zrelog doba, kako bi se osigurali da one zažive i opstanu.

Inače, udruženje lovaca ”Trnovo” postoji već 90 godina i gazduje nad sedam lovišta kroz svojih šest sekcija: Kijevo, Desenica, Razin gaj, Trnovo, Delijaši i Šabići. Svaka od šest sekcija danas je zasadila voće u oblasti svog lovišta, a u lovištu Kijevo sadnicu je zasadio i ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Zasadi za život Zasadi za život
Pin It

Leave a Comment