Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika

U sali Općine Trnovo jučer je upriličeno potpisivanje Ugovora sa 20 krajnjih korisnika plastenika, a nakon utvrđivanja liste

U sali Općine Trnovo jučer je upriličeno potpisivanje Ugovora sa 20 krajnjih korisnika plastenika, a nakon utvrđivanja liste korisnika koji su ostvarili pravo na dodjelu istih kroz projekat ”Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba, i mlađih osoba kroz proizvodnju u plastenicima”.

Općina Trnovo je u februaru raspisala Javni poziv za podnošenje zatjeva za dodjelu plastenika, a sada je u ime Općine Ugovore potpisala Zineta Hadžić, pomoćnik načelnika i  20 porodica kojima su dodjeljeni plastenici.

Sredstva za projekt nabavke i dodjele plastenika su osigurali NVO Muslim Aid Association, Općina Trnovo i korisnici koji su ostvarili pravo na plastenik.

Ukupno je nabavljeno 20 plastenika od 100 m2 sa pratećom opremom, sistemom za navodnjavenje i sadnim materijalom za 20 korisnika. Muslim Aid Association je osigurao 40% sredstava, Općina Trnovo 40 % sredstava i odabrani korisnik 20% sredstava.

Cilj je konkretna  pomoć za socijalno i materijalno ugrožene porodice kroz proces zapošljavanja u intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji i to dodjelom plastenika s ciljem pridruživanja poljoprivrednoj proizvodnji na nivou lokalne zajednice. Veliko je zadovoljstvo na ovaj način omogućiti onima koji žele od svoga rada da žive na kućnom pragu, odnosno da na svom zemljištu privređuju i ostvaruju određenu ekonomsku korist – naveli su iz Općine Trnovo.

Muslim Aid Association je britanska, humanitarna organizacija za međunarodnu pomoć i razvoj koja više od dva desetljeća spašava i poboljšava živote miliona ljudi u preko 70 zemalja svijeta.

Plastenik veličine stotinu kvadrata uz kvalitetan rad može obezbijediti prozvodnju većih količina povrća za potrebe nekoliko porodica, a može predstavljati i jedan značajan dodatni izvor prihoda od prodaje povrća.

Prilikom potpisivanja ugovora naglašena je poteba strogo odgovornog odnosa korisnika i korištenje plastenika u za to predviđene svrhe kako bi ovaj projekat imao svoju opravdanost i kako bi ova praksa dodjele plastenika bila nastavljena i u narednim godinama.

Leave a Comment