Dodjela jednokratne novčane pomoći onima koji su prebolovali Covid-19

Tokom pandemije koronavirusa Općina Trnovo konstantno je pomagala svojim građanima, također u kontinuitetu i svima onima koji su

Tokom pandemije koronavirusa Općina Trnovo konstantno je pomagala svojim građanima, također u kontinuitetu i svima onima koji su prebolovali Covid-19. Do sada su provedena tri Javna poziva za dodjelu jednokratne novčane pomoći od po 100,00 KM, za ovu kategoriju stanovništva. Upravo je realizovan treći Javni poziv i izvršena uplata sredstava licima koja su ostvarila ovo pravo.

Pravo prijave na Javni poziv imali su svi građani sa prebivalištem na području općine Trnovo koji su prebolovali Covid-19, što su morali dokazati adekvatnom ljekarskom dokumentacijom. Lica koja su ranije ostvarila pravo po ovom osnovu, nisu imali pravo apliciranja na ovaj Javni poziv.

Nakon zaprimanja zahtjeva nadležna općinska služba za socijalnu zaštitu, izvršila je provjeru opravdanosti zahtijeva na osnovu ispunjavanja uvjeta i kriterija za dodjelu jednokratne pomoći.

Zaprimljeno je 157 zahtjeva, od čega je njih 146 ispunilo uslove propisane ovim Javnim pozivom, dok 11 lica nije posjedovalo valjanu dokumentaciju o prebolovanom koronavirusu. Po ovom Javnom pozivu građanima je isplaćeno 14.600,00 KM.

Podsjećamo, po prvom Javnom pozivu za dodjelu ove vrste pomoći isplaćeno je ukupno 20 hiljada KM za 200 lica. Po drugom Javnom pozivu isplačeno je 6.600,00 KM za 66 aplikanata.

Ukupan iznos isplaćen po ovom osnovu do sada je 41.200,00 KM.Ovim se Općina Trnovo svrstava u društveno odgovorne lokalne zajednice, pošto u svim prilikama vodi brigu o svojim građanima.

Leave a Comment