Jučer održana završna radionica u sklopu međunarodnog projekta ADRIATIC CAVES PLUS

U prostorijama Informativno-edukacionog centra na Bijambarama, 18. maja je održana završna radionica Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna

U prostorijama Informativno-edukacionog centra na Bijambarama, 18. maja je održana završna radionica Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, a u sklopu međunarodnog projekta „Sustainable management and tourist promotion of natural and archaeological heritage in the Adriatic Caves PLUS – Adriatic Caves PLUS“. Radionici su prisustvovali i predstavnici Općine Trnovo, zatim predstavnici Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Općine Ilijaš, Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te brojnih drugih institucija i nevladinih organizacija.

Glavni cilj projekta je uspostava i promocija prirodne i arheološke baštine u pećinama ADRIONA kao cjelogodišnjeg turističkog proizvoda. Projekat je usmjeren na održivi razvoj pećina koje su pristupačne što podrazumijeva ekoturizam, uspostavu mreže turističkih pećina, kao i očuvanje kraških područja i ostalih pećina koje nisu otvorene za javnost, a označene su su kao NATURA 2000 stanište 8310 (92/43/EEC directive).

Projekat se bavi problematikom upravljanja turističkim posjetama kako bi se izbjegao negativan uticaj na zaštićena staništa i vrste, uključujući aktivnosti za procjenu uticaja turista i nosivi kapacitet pećina.

Tokom događaja prisutnim su se obratili načelnik Općine Ilijaš, direktor Kantonalne ustanove za zaštićena prirodna područja Asad Jelešković, te pomoćnik ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Adnan Medić, koji je istakao kako mu je drago da su tu danas predstavnici općine Trnovo spomenuvši dvije pećine na području naše općine koje trebaju da se stave u funkciju razvoja turizma i učine dostupnim građanima Kantona Sarajevo, u pitanju je pećina Klokočevica i pećina koja se nalazi na izvoru Željeznice.

U nastavku, upriličena je prezentacija svih aktivnosti projekta ADRIATIC CAVES PLUS, 3D reprodukcija pećine Gotta Nera kao i predavanje o temi Krš i pećine Bosne i Hercegovine-valorizacija i zaštita.

Pored promocije prirodnog i arheološkog nasljeđa u pećinama ADRION regije kao turističkog proizvoda, fokus na radionici bio je na razmjeni iskustava i znanja o održivom razvoju pećina kroz unapređivanje speleoturizma i uspostavljanje mreže turističkih pećina.

 

JU ZA ZAŠTIĆENA PRIRODNA PODRUČJA

 

Ajla Lindov

Leave a Comment