Proljetna akcija čišćenja- aktivnosti u našoj osnovnoj školi

  Ovih dana svjedočimo brojim radnim akcijama na području naše općine. KJKP “PARK” d.o.o. Sarajevo danas, 24.maja sa

 

Ovih dana svjedočimo brojim radnim akcijama na području naše općine.

KJKP “PARK” d.o.o. Sarajevo danas, 24.maja sa početkom u 10:00 sati krenulo je sa realizacijom aktivnosti uređenja školskog dvorišta naše osnovne škole “Zaim Kolar” u Dejčićima, a sve u sklopu velike akcije čišćenja. Trava je pokošena, dvorište uređeno, a osnovna škola “Zaim Kolar” sigurno je jedna od najljepših u Kantonu Sarajevo, i može se pohvaliti prelijepim prostranim dvorištem u kojem djeca svakodnevno borave i nerijetko ga i sami čiste, sade cvijeće i uređuju.

Kantonalno javno komunalno preduzeće “RAD” Sarajevo i Ekopak u sklopu današnje posjete školi prezentovali su učenicima teme o zagađenju okoliša, ko su to najveći zagađivači, te o važnosti recikliranja, kao i o važnosti drveća i bilja u našem okolišu. Ipak presudnu ulogu u školskim aktivnostima ove akcije uzela je maskota Zeko Peko, na čijem kostimu se nalazi simbol recikliranja.

  • Recikliranje znači sakupljanje, izdvajanje, preradu i onda izradu novih proizvoda iz iskorištenih stvari ili materijala. Vrlo je važno najprije odvojiti otpad prema vrstama otpadaka, jer mnoge otpadne materije se mogu ponovo iskoristiti ako su odvojeno sakupljene, odgovorio nam je na pitanje šta je to recikliranje jedan od učenika sedmog razreda, nakon kratke edukacije u holu škole.

 

Podsjećamo da je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo nosioc ove akcije, a aktivnosti provode i koordiniraju KJKP „Rad“ i KJKP „Park“.

 

 

Ajla Lindov

 

 

Leave a Comment