Obavjestenje

Obavještenje Merhameta o početku akcije “Kurban 2022./1443.”

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” započelo je s akcijom “Kurban 2022./1443.”. Ova humanitarna organizacija će kurbane nabavljati u Bosni

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” započelo je s akcijom “Kurban 2022./1443.”.

Ova humanitarna organizacija će kurbane nabavljati u Bosni i Hercegovini, Saudijskoj Arabiji, odnosno Mekki, i Australiji.

U okviru akcije “Bosanski kurban”, koja traje do 08. jula, HO “Merhamet” MDD će nabavljati domaće kurbane od bh. poljoprivrednih proizvođača i povratnika.

“Na ovaj način, ‘Merhamet’ obezbjeđuje meso za svojih 45 javnih kuhinja u BiH i njihovih punktova širom BiH, u kojima se svakodnevno hrani više od 8.000 socijalno ugroženih građana i koji, zahvaljujući akciji ‘Kuran’, imaju obilne i kvalitetne obroke s mesom tokom cijele godine. Istovremeno, ovom akcijom ‘Merhamet’ pomaže bh. poljoprivredne proizvođače, povratnike, nezaposlene demobilisane borce, brojna udruženja, socijalne ustanove i socijalno ugrožene građane Bosne i Hercegovine”, kazao je predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac.

Prema njegovim riječima, donacija za domaći kurban iznosi 390 KM, te da “Merhamet” nudi mogućnost prisustvovanja klanju kurbana onima koji to žele.

Vrbanjac dodaje da će “Merhamet” do 8. jula primati i donacije za nabavku kurbana iz Mekke i Australije.

“Već treću godinu ‘Merhamet’ organizira klanje kurbana u Mekki te više od dvije decenije u Australiji. Akciju provodi ‘Merhamet’ Švedske, a u njoj učestvuje i HO ‘Merhamet’ MDD sa svojim organizacionim jedinicama širom BiH. Klanje kurbana se obavlja u najsvetijem gradu muslimana Mekki, kao i u Australiji, u skladu sa islamskim propisima. Na ovaj način, ‘Merhamet’ pomaže ugroženo muslimansko stanovništvo u kriznim područjima, u Africi i Aziji”, istakao je Vrbanjac.

Donacija za kurban iz Mekke i Australije iznosi 290 KM.

Donacije za nabavku domaćih kurbana i kurbana iz Meke i Australije se primaju u svim regionalnim i osnovnim odborima “Merhameta” i u sjedištu Društva u Sarajevu.

​​​​​​​

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Leave a Comment