Postavljena ograda oko starog mezarja- Harem u naselju Turovi

Posljednjih nekoliko dana realizovana je i druga faza ograđivanja mezarja u Turovima koja se ogledala u postavljanju ograde

Posljednjih nekoliko dana realizovana je i druga faza ograđivanja mezarja u Turovima koja se ogledala u postavljanju ograde na već urađene betonske temelje. Ove radove finansirala je općina Trnovo, a izvođač je komunalno preduzeće Trnovo.

– Izgradnja panelne ograde na mezarju Turovi u ukupnoj dužini od 206 m realizovana je u predviđenom roku, istakli su izvođači radova.

Općinski načelnik je naglasio kako Općina Trnovo na ovaj način želi da pomogne obilježavanje i zaštitu svih mjesta od ovakvog značaja, kao i svih mezarja na području naše općine kako bi se zaštitila i kako bi u daljoj budućnosti stanovnici na dostojanstven način mogli odavati počast svojim najmilijim.

  • Projekat je pokrenut na inicijativu nas stanovnika sela Turovi, željeli smo da se spriječi dalje skrnavljenje mezarja i zahvalni smo Općinskom načelniku za finansiranje, kazao je jedan od stanovnika naselja Turovi.

Mještani ovog planinskog sela svake godine kreče stare nišane koji se ističu bijelinom i izgledom

Staro groblje zvano Harem kod trnovskog naselja Turovi najilustrativnije oslikava starost istoimenog naselja. Prema nekim izvorima Turovi su stariji od Trnova na što upućuju brojni materijalni ostaci daleke prošlosti kao što su ilirske kamenite naslage – “gomile”. Na ovom prostoru brojne su nekropole srednjovjekovnih nagrobnih spomenika. Zanimljivo je da se u Haremu nalazi stari nišan koji ima odlike heretičke crkve Bosanske. Na jednoj strani nišana jasno se prikazuje muškarac u srednjovjekovnoj kratkoj haljini (čiju ilustraciju možemo vidjeti na stećcima), dok su mu pored glave sunce i mjesec kao simboli dvije slike svijeta. S druge strane je uklesana zemlja. Uz ovaj nišan su raštrkani stari šehidski nišani na kojima su jasno uklesani mačevi, sablje i sjekire i buzdovani.

Tu je i skupina bijelih nišana, među kojima je najveći onaj na Pašinom mezaru. Vjeruje se da je tu pokopan izvjesni Solan paša koji se protivio sultanovoj volji i koji je skončao u podrumu vratničke tvrđave u Sarajevu. Uspomena na njega je ostala u nazivu Pašine planine koja se nalazi u neposrednoj blizini. Zanimljivo je da nišane ovdašnji mještani svake godine kreče zbog čega se ističu svojom bjelinom. Niko ne zna zašto se kreče, ali svi znaju da je to tradicija i običaj. Ovaj dio groblja je značajno mjesto u selu i po tome što se ispred njih ispraćaju djeca i rodbina, gosti i svatovi.

 

Ajla Lindov

 

 

 

Leave a Comment