Obilježeni ”Dani formiranja Odreda Bjelašnica”

Pripadnici nekadašnjeg ”Odreda Bjelašnica”, članovi boračkih udruženja Općine Trnovo, bivši  borci, predstavnici Općine Trnovo, šehidske porodice i prijatelji

Pripadnici nekadašnjeg ”Odreda Bjelašnica”, članovi boračkih udruženja Općine Trnovo, bivši  borci, predstavnici Općine Trnovo, šehidske porodice i prijatelji u nedelju 12.06.2022. godine obilježili su godišnjicu formiranja ”Odreda Bjelašnica”. Organizator obilježavanja bilo je Udruženje RVI Općine Trnovo uz finansijsku podršku Općine Trnovo.

Proučen je Jasin šehidima koji su dali svoje živote braneći šire područje Bjelašnice, kao i Bosne i Hercegovine u periodu 1992-95 godine. Počast su odali i položili cvijeće – delegacija Općine Trnovo, delegacija koordinacije boračkih udruženja Općine Trnovo, delegacija udruženja veterani policije Općine Trnovo i delagacija OO SDA Trnovo.

Uz odavanje počasti održano je i prigodno obraćanje kao podsjećanje na formiranje i ratni put ”Odreda Bjelašnica” i ratna dešavanja na širem platou Bjelašnice.

U okviru manifestacije obilježavanja, na sportskom igralištu ”Škole u prirodi” u Šabićima održan je i malonogometni turnir, a prvo mjesto osvojila je ekipa ”Šabići”.

Nakon odavanja počasti i polaganja cvijeća, u džamiji Rakitnica proučen je tradicionalni Mevlud-i Šerif, koji su proučili imami Medžlisa islamske zajednice Sarajevo.

Leave a Comment