Jednokratna novčana pomoć

Općina Trnovo kontinuirano pomaže građanima kojima zbog bolesti, dugotrajne nezaposlenosti i sličnih teških životnih okolnosti prijeti siromaštvo i

Općina Trnovo kontinuirano pomaže građanima kojima zbog bolesti, dugotrajne nezaposlenosti i sličnih teških životnih okolnosti prijeti siromaštvo i socijalna isključenost, te im je potrebna pomoć. Sredstva se izdvajaju i za liječenje boračkih kategorija, pomoć novovjenčanim parovima, porodiljama, kao i za pomoć u slučaju smrti užeg člana porodice.

U periodu od 1. januara 2022. godine do danas dodijeljena su sredstva za liječenje 50. socijalno ugroženih lica u iznosima od 300 do 500 KM u zavisnosti od vrste oboljenja, isplačeno je 45. jednokratnih novčanih pomoći u iznosima od 100 do 200 KM.

Za liječenje oboljenja boračkih kategorija data je pomoć za 3. lica u iznosima od 200 KM i više, ovisno o vrsti oboljenja. Za 4. porodilje dodjeljeni su iznosi od po 600 KM, te za 1. vjenčani par iznos od po 500 KM. Pomoć u slućaju smrti užeg člana porodice ostvarila su 3. lica u iznosima od po 500 KM.  

Za sve gore navedene kategorije, uključujući i davanja za lica koja su prebolovala Covid-19, te pomoć za šehidske porodice i ratne vojne invalide, do sada je ukupno isplaćeno 57.350 KM.

Općina kroz sistem socijalne zaštite pomaže najugroženijim građanima, koji zbog nepovoljnih ličnih ili društvenih okolnosti nisu u mogućnosti samostalno finansirati svoje životne potrebe.

Leave a Comment