Obilježena 30. godišnjica stradanja civilnog stanovništva u Kalinoviku

Nizom prigodnih sadržaja, Udruženje članova porodica nestalih osoba sa područja općine Kalonovik ”Istina-Kalinovik ‘92 obilježili su 30. godišnjicu

Nizom prigodnih sadržaja, Udruženje članova porodica nestalih osoba sa područja općine Kalonovik ”Istina-Kalinovik ‘92 obilježili su 30. godišnjicu stradanja civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti u Kalinoviku. Kalnovčani, kao i Bošnjaci susjednih općina bili su zatočeni u logorima i svirepo ubijeni.

Članovi porodica ubijenih i nestalih kao i preživjeli logoraši kalnovačkih logora, te  brojne delegacije posjetile su mjesta nekadašnjh logora u Osnovnoj školi i Barutnom magacinu, te lokacije  – Rogoj, Mehka brda, Tuzlakovu štalu u selu Ratine i tunel Miljevina, na kojima su nakon rata nađene masovne grobnice sa posmrtnim ostacima ubijenih. Od 122 Ubijena Bošnjaka u Kalinoviku dosada su pronađeni i identifikovani posmtrni ostaci 80 osoba, dok se još uvijek traga za 42 žrtve.

Obilježavanju su prisustvovali i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. Entiteta RS, izaslanik reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, Edhem ef. Čamdžić i drugi. Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća počast su odale brojne delegacije, među kojima i delegacija Općine Trnovo.

–Mi smo danas ovdje da odamo počast svim žrtvama. Svirep način na koji su žrtve na ovoj lokaciji stradale, moramo prenijeti mlađim naraštajima. Ja, kao mlad čovjek svake godine postajem svjesniji ove težine, i nadam se da će biti sve više mladih ljudi. Drago mi je da baš oni čuju šta se to ovdje desilo i to je način da se ovaj datum i zlodjela počinjena nad našim narodom nikad ne zaborave – istakao je Ismet Mulaosmanović, vijećnik Općinskog vijeća Trnovo, koji kao vijećnik dolazi 5 godina na ovo obilježavanje, a još kao malog su ga dovodili roditelji jer mu je pranana porijeklom od tu.

Ovom prilikom napomenut ćemo i kako svake godine za ovo obilježavanje Općina Trnovo izdvaja sredstva.

 

 

Pin It

Leave a Comment