Finansiranje obnove vjerskih objekata

Općina Trnovo je u tekućoj godini izdvojila oko 30.000,00 KM za obnovu vjerskih objekata na području općine Trnovo.

Općina Trnovo je u tekućoj godini izdvojila oko 30.000,00 KM za obnovu vjerskih objekata na području općine Trnovo. Ovi objekti spadaju u vakufsku imovinu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Općina Trnovo na svom području ima 10 džamija i dva mekteba, a džamija u Umoljanima koja se nalazi u istoimenom naselju Umoljani, na nadmorskoj visini 1350 metara proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

U narednom periodu na području naše općine planirana je izgradnja islamskih centara, mekteba, imamskih kuća i svih pratećih sadržaja u nekoliko naseljenih mjesta, s ciljem da se omogući adekvatan prostor za vjerske potrebe.

Općina Trnovo kao lokalna samouprava ima kvalitetno izgrađene odnose s Medžlisom Islamske zajednice u Sarajevu i njihovi najviši predstavnici redovito sudjeluju u svim relevantnim društvenim događajima i obilježavanjima važnih datuma.

U svim džematima općine Trnovo nastoji se poboljšati infrastruktura, renoviraju se postojeći objekti džamija i mekteba, održavaju se mezarja i brine se o njihovom blagovremenom proširenju, poboljšava se zagrijavanje prostorija, što boravak u njima čini ugodnijim. Vođene su i aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na vakufskom zemljištu.

U toku tekuće godine izdvojena su sredstva iz Budžeta Općine Trnovo za održavanje vjerskih objekata: za sanaciju džamije u Dejčićima 7.000,00 KM, zatim u naselju Ostojići za sanaciju krova džamije izdvojeno je 8.000,00 KM, za sanaciju mekteba u naseljenom mjestu Trebečaj izdvojeno 3.000,00 KM, za izgradnju imamske, džematske kuće u Kijevu i u Delijašima također izdvojena sredstva od po 5.000,00 KM.

 

 

“Mi smo iskreno zahvalni Općini, što su uvijek razumjeli naše potrebe i što su bili od pomoći kada god bi se javila potreba. Ovo je jedna od najstarijih džamija u Trnovu, u Kijevu su bošnjaci generacijama svakodnevno bili na namazima, i želim istaći da ovo stanovništvo, čiji domovi teritorijalno ne pripadaju istom entitetu imaju svoje mjesto i zasluge u razvoju Trnova, kao i u odbrani u ratu. Ono što je karakteristično za Kijevo je međusobno razumijevanje između stanovnika i rad na promicanju dobra kroz dugi niz godina doveo je do situacije u kojoj smo sada”, kaže stanovnik Kijeva, koji živi u blizini džamije u Kijevu.

 

 

 

Općina Trnovo svake godine izdvaja i znatna sredstva za organizaciju i održavanje vjerskih programa-mevluda.

 

Ajla Lindov

Leave a Comment