Na Bjelašnici i Prečkom polju će se graditi vjetroparkovi!

Dok se svijet nalazi pred velikom energetskom krizom, čini se nužnim promišljati o novim kapacitetima obnovljivih izvora električne

Dok se svijet nalazi pred velikom energetskom krizom, čini se nužnim promišljati o novim kapacitetima obnovljivih izvora električne energije.

Korištenje energije vjetra u cijelom svijetu je u ubrzanom porastu, a posebice u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se ukupna količina električne energije koja se proizvodi u vjetroelektranama udvostručila u proteklih desetak godina.

Naime, oko 25 posto svjetske proizvodnje električne energije danas dolazi upravo iz obnovljivih izvora energije kao što su hidroenergija, vjetar i solarna energija.

Primjerice, u svijetu se do 2024. godine planira otvaranje skoro milion novih radnih mjesta korištenjem energije vjetra, i to instaliranjem gotovo 51 gigavata (GW) nove snage u odobalnim, tzv. morskim vjetroelektranama, navelo je Globalno vijeće za energiju vjetra (GWEC) u izvještaju iz 2020. godine.

Tri vjetroelektrane proizvedu energije kao 150 MHE
Podsjetimo, Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) je nedavno zabranio izgradnju mini hidroelektrana (MHE) snage 10 megavata (MW), što je bila dobra vijest za sve građane Bosne i Hercegovine, posebno one ekološki osviještene.

Zato podatak da tri vjetroelektrane proizvedu više energije od 150 malih hidroelektrana (MHE) jeste dovoljan razlog da se više i konkretnije promišlja o novim kapacitetima za korištenje energije vjetra.

Nakon što je prošle godine, poslije 20 godina, realizirana ideja o vjetroparku na Podveležju kod Mostara, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), čini se da je došlo vrijeme da o ovim projektima ozbiljnije razmišlja i Kanton Sarajevo, kao jedan od najvećih potrošača energije.

12 vjetroagregata
Kako saznajemo, u tom smislu potkraj prošle godine JP „Elektro-Trnovo“ d.o.o. je putem samoinicijativne ponude dostavilo Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo s Adnanom Delićem na čelu zahtjev za dodjelu koncesija za vjetropark Ština Lokva na Bjelašnici i vjetropark Prečko polje kod Trnova.

„Iskorištavanje obnovljivih izvora energije, te povećanje energetske učinkovitosti predstavljaju sve važniju ulogu u svijetu energetike… Održivi energetski sektor, čiji se razvoj temelji na iskorištavanju mogućih energetskih opcija za stvaranje dodatnih koristi, doprinijet će daljnjem razvoju općine Trnovo, ali i Kantona Sarajevo, a sve u skladu s načelima društvene odgovornosti. Cilj je na osnovu lokalno raspoloživih prirodnih resursa potaknuti proizvodnju iz obnovljivih izvora energije“, navodi se u dopisu „Elektro-Trnova“ upućenom Ministarstvu privrede KS.

Shodno navedenom, JP „Elektro-Trnovo“ je pokrenulo proceduru izgradnje vjetroparkova na području općine Trnovo.

„Prvo je u planu izgradnja vjetroparka Ština Lokva snage 30 MW u okviru koje će biti instalirano šest vjetroagregata snage 5 MW i izgradnja vjetroparka Prečko polje snage 30 MW u okviru kojeg će, također, biti instalirano šest vjetroagregata proizvodne snage 5 MW. Radi se brdsko planinskom, odnosno šumskom području, koje je izloženo jakim strujama vjetra…“, dodaje se u dopisu.

Lider u proizvodnji energije korištenjem vjetra
U dopisu s početka ovog mjeseca „Elektro-Trnovo“ je, također, zatražilo od Ministarstva privede informaciju o fazi u kojem se nalazi postupak za dodjelu koncesije, uz podsjećanje da su Zakonom o koncesijama KS rokovi jasno definirani, te da bi se cjelokupan postupak dodjele koncesije putem samoinicijativne ponude trebao okončati u roku od 90 dana.

Da se na projektima korištenja vjetroenergije već ozbiljno radi, potvrđuje i podataka da je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić u februaru prošle godine potpisao Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje “Vjetroelektrane “Ivan Sedlo-Hadžićić” sa direktorom kompanije „Suzlon Wind Energy BH“ Samirom Džaferbegovićem.

Ovo je prva vjetroelektana koja će se graditi na području Kantona Sarajevo ove godine, investicione vrijednosti 30 miliona eura. Ukoliko sve bude teklo po planu, vjetroelektrana bi mogla biti puštena u pogon 2023. godine.

Nakon Vjetroelektrane “Ivan Sedlo – Hadžić”, s vjetroparkovima na Bjelašnici i Prečkom polju Kantona Sarajevo bi u bližoj perspektivi mogao postati lider zajednice proizvođača energije iz obnovljivih izvora, to jeste korištenjem vjetra.

Sradiosarajevo.ba

 

 

 

Drugi o nama: https://radiosarajevo.ba/metromahala/teme/novi-projekti-na-bjelasnici-i-preckom-polju-ce-se-graditi-vjetroparkovi/463139#&gid=2&pid=2

Pin It

Leave a Comment