Sanacija klizišta na području općine Trnovo

Direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić i

Direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić i pomoćnik Općinskog načelnika, trenutno njegov zamjenik Osman Smječanin danas su u zgradi Općine potpisali Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza na ralizaciji projekta sanacije i monitoringa klizišta na lokalitetu općine Trnovo.

Radi se o dva lokaliteta, izvođenje radova na sanaciji klizišta na lokalitetu naselja Žilići i lokaliteta Usoviti Do II.

Ukupna vrijednost projekta koji se odnosi na sanaciju klizišta u naselju Žilići iznosi 120.000 KM, u okviru kojih je Zavod za izgradnju KS  obezbijedio 51.000 KM, Uprava Civilne zaštite KS 49.000 KM i Općina Trnovo 20.000 KM.

Ukupna vrijednost projekta koji se odnosi na sanaciju klizišta na lokalitetu Usoviti Do II iznosi 187.000 KM, u okviru kojih je Zavod za izgradnju KS  obezbijedio 80.325 KM, Uprava Civilne zaštite KS 77.175 KM i Općina Trnovo 30.000 KM.

Općina Trnovo je u prethodnom periodu pribavila odobrenje za građenje za realizaciju ovog projekta, te će u skladu sa odredbama Sporazuma raspisati postupak javne nabavke za izvođenje radova, dok će Zavod vršiti uslugu stručnog nadzora nad izvođenjem radova.

U svom obraćanju direktorica Zavoda, Belma Barlov istakla je da je ovo jedan od sporazuma kojeg Zavod potpisuje sa općinama na području Kantona Sarajevo u cilju sanacije klizišta, no međutim sa Općinom Trnovo danas je direktorica potpisala još jedan Sporazum za realizaciju izrade Izvedbenog projekta sanacije klizišta i Projekta monitoringa na lokalitetu Bašci, za šta Zavod obezbjeđuje sredstva u iznosu od 18.000 KM.

Direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Dženan Brkanić naglasio je da se za iduću godinu planira nastavak aktivnosti na sanaciji započetih klizišta u Kantonu Sarajevo, u svim općinama, pa i općini Trnovo.

Pomoćnik načelnika, Osman Smječanin zahvalio je direktorima na izdvojenim sredstvima i naglasio  da u je okviru Glavnog projekta dato rješenje sanacije klizišta koje se zasniva na efikasnom sistemu odbrane od vanjske i unutrašnje vode, te snižavanje nivoa podzemnih voda u zoni aktivnih klizišta.

Općina Trnovo kontinuirano svake godine izdvaja značajna sredstva za sanaciju klizišta na području općine.

Ajla Lindov

Leave a Comment