Počinje tradicionalna manifestacija ” Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022”

U Memorijalnom centru Kovači jučer je najavljeno otvaranje manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022”. Zvanično je

U Memorijalnom centru Kovači jučer je najavljeno otvaranje manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022”.

Zvanično je predstavljen plan i program aktivnosti ovogodišnje manifestacije koja se održava 22 godinu zaredom, a koja će se održavati u skoro svim kantonima Federacije Bosne i Hercegovine. Manifestacija će trajati od 19. jula do 15. augusta.

Direktor Fonda memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić istakao je da se kroz manifestaciju podsjeća na čudo bosanskog otpora, ali i na časnu i ponosnu borbu.

General Rizvo Pleh, predsjednik Udruženja generala Bosne i Hercegovine i dopredsjednik Organizacionog odbora manifestacije, poručio je da će, nakon korone i restrikcija koje su bile, ovogodišnja manifestacija obuhvatiti skoro sve kantone u Federaciji BiH i gradove od Mostara, Konjica, Bužima, Tuzle, Goražda, Bugojna i Sarajeva.

Program aktivnosti manifestacije predstavio je generalni sekretar Organizacionog odbora manifestacije, Hamdija Hasanović.

Program uključuje vojne počasti, kulturno-umjetnički, vjerski i historijsko-edukativni program. Zvanični logo ovogodišnje manifestacije glasi: „Opet BIH“, što implicira nedvojbenu postojanost države Bosne i Hercegovine, gdje nakon svih osvajačkih pretenzija, oružanih napada, genocida i žrtava, zločina i etničkog čišćenja, kulturocida, urbicida i agresivnih politika, svjedočimo kontinuiranoj opstojnosti naše Domovine.

Programski dio manifestacije počinje danas u Mostaru, odigravanjem predstave „Hadžera“, dok će zatvaranje manifestacije biti upriličeno u Bužimu.

Tradicionalno centralni dio 22. manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2022” biće u upriličen u petak, 5. augusta, prigodnim vjerskim programom te klanjanjem džuma-namaza na platou Ratne džamije na Igmanu.

Prije toga, 3. augusta, u Crkvi sv. Ćirila i Metoda biće održana misa zadušnica za pale branitelje Armije i MUP RBiH katoličke vjeroispovijesti, zatim u Staroj pravoslavnoj crkvi parastos za duše poginulih boraca Armije i MUP-a RBiH pravoslavne vjeroispovijesti, a istog dana u Gazi Husrev-begovoj džamiji biće proučen tevhid za šehide i poginule borce Armije i MUP-a RBiH.

Leave a Comment