Pregledi

Ostalo je još 1.400 prijava za preventivne preglede grlića maternice i dojke koje u potpunosti finansira Ministarstvo zdravstva

Ostalo je još 1.400 prijava za preventivne preglede grlića maternice i dojke koje u potpunosti finansira Ministarstvo zdravstva KS

Prije mjesec dana, Ministarstvo zdravstva je pokrenulo veliku kampanju i web stranicu zivotjeupitanju.ba, preko koje je do sada prijavljeno preko 10.000 ljudi za preventivne preglede grlića maternice, dojke i debelog crijeva.

Ostalo je još 1.000 slobodnih prijava za pregled grlića maternice, 400 za pregled dojke, dok su prijave za pregled debelog crijeva u potpunosti popunjene.

Prilikom popunjavanja prijave i odabira pregleda na web stranici zivotjeupitanju.ba, naši građani mogu trenutno birati ustanove i preglede koji još uvijek nisu popunjeni.

Već je realizovano nekoliko hiljada pregleda, a stotine građana očekuje rezultate svojih nalaza. Neki životi su već spašeni i mnogi će još biti, što ovo čini najznačajnijim projektom u zdravstvu u zadnjih 25 godina.

Sve ustanove rade punim kapacitetom na zakazivanju termina za sve prijavljene, pa iz resornog ministarstva mole za još malo strpljenja. Svi će biti pozvani na pregled na koji su se prijavili.
Ministarstvo zdravstva KS se neće zaustaviti na ovome. Vjeruju da će desetine života biti spašeno do kraja realizacije ovog projekta, a da će veliki broj pregledanih učestvovati i u budućim projektima preventivnih pregleda koji će se realizirati.

“Neću se pomiriti s činjenicom da se na neke pretrage čeka nekoliko mjeseci. Istrajan sam da ponudimo dodatna poboljšanja i rješenja za usluge kakve zaslužuju građani Kantona Sarajevo”, istakao je ovim povodom ministar zdravstva KS, prof.dr. Haris Vranić.

Naglasio je i kako se nastavlja sa naporima na potpunom unapređenju zdravstvo u KS. Najavljuje kako će u narednih nekoliko dana biti objavljeni i započeti novi veliki projekti.
“Zdravlje naših građana nam je uvijek na prvom mjestu”, poručuje ministar Vranić.

 

Izvor: Vlada KS

Leave a Comment