Prvo školsko zvono

Općina Trnovo i ove godine realizuje projekat podrške i pomoći učenicima i njihovim roditeljima za početak nove školske

Općina Trnovo i ove godine realizuje projekat podrške i pomoći učenicima i njihovim roditeljima za početak nove školske 2022/2023. godine. Naime, iako oblast obrazovanja nije u njenoj direktnoj nadležnosti, Općina Trnovo svake godine iz svog budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje odgojno-obrazovnog procesa i poboljšanje uvjeta školovanja, zatim za stipendiranje učenika i studenata, organizaciju školskih takmičenja u znanju, kulturnim i sportskim aktivnostima i drugo.

Općina Trnovo za ovu školsku godinu je obezbijedila udžbenike za sve učenike od prvog do petog razreda, ruksake i školski pribor za upisane u prvi razred, te poklon kupone za sve učenike osnovne škole.

Općinski načelnik, Ibro Berilo je danas prilikom svog obraćanja na priredbi škole za đake-prvake istakao kako za Općinu Trnovo snadbiijevanje učenika sa udžbenicima nije nešto novo, već nešto što radimo u kontinuitetu već 10 godina, te kazao kako je nastavljena i dosadašnja praksa da učenici svih razreda imaju prevoz od kuće do škole i od škole do kuće, te naravno na kraju svog obraćanja poželio sreću u školovanju i početak nove školske godine, želeći i iskreno vjerujući da će učenici naše osnovne škole biti ponos svojim roditeljima i svima nama.

Direktor osnovne škole “Zaim Kolar” Dejčići, jedine koja djeluje na području naše općine, kazao je:

“Vjerujem da će svake godine doći do povećanja broja učenika, s obzirom na ovakve uslove školovanja koje nudi sama škola ali i lokalna zajednica. Direktor je izrazio veliku zahvalnost Općini Trnovo na višegodišnjoj pomoći u realizaciji nastavnih aktivnosti i poboljšanju uvjeta boravka i rada u školi.”

Poklon kuponi za sve učenike osnovne škole

Općina je za sve učenike škole obezbijedila poklon bon u iznosu od 70 KM za kupovinu školskog pribora i opreme za novu školsku godinu. To je mali doprinos lokalne zajednice i briga manje roditeljima koji opremaju djecu u školu.

Na poklon-bonu stoji i čestitka Općinskog načelnika: “Dragi učenici, sretan vam početak školske godine. Neka vam prijateljstvo i druženje budu važni predmeti isto kao matematika, informatika, biologija ili historija. Posebno čestitam našim prvačićima koji, vjerujem, željno iščekuju prve časove u školskim klupama sa kojih će ponijeti najljepše uspomene kojih će se rado prisjećati. Radujem se svakom vašem uspjehu.”

Prevoz za sve školarce

Kao i prethodnih nekoliko godina Općina Trnovo, u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo i ove školske godine omogućit će svim učenicima Osnovne škole “Zaim Kolar” Dejčići da bezbjedno dolaze i vraćaju se iz škole. Prevozom koji organizuje Općina riješen je dugogodišnji problem nedostatka prevoza iz svih naselja koja su udaljena od škole. Ovakvo olakšanje đacima i njihovim roditeljima od velikog je značaja, istakao je Općinski načelnik. Djeca imaju redovan, udoban i bezbjedan prevoz do škole i nazad. Načelnik je kazao kako pored aspekta brige  za najmlađe ovakav vid organizacije prevoza ima i još jedan dalji značaj, a to je olakšanje života ljudima koji su se opredijelili za život na selu.

“Pored prevoza djece, Općina će sukladno daljim prioritetima i potrebama podržavati aktivnosti i projekte škole koji za cilj imaju poboljšanje uvjeta odgojno-obrazovnog rada”, ističe Općinski načelnik Ibro Berilo.

 

Ajla Lindov

 

Leave a Comment