Ministar Delić obišao radove uređenja korita rijeke Rakitnice

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je sufinansiralo uređenje i regulaciju riječnog korita rijeke Rakitnice. Rijeka Rakitnica je bujična i

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je sufinansiralo uređenje i regulaciju riječnog korita rijeke Rakitnice. Rijeka Rakitnica je bujična i zbog visoke nadmorske visine na niskim temperaturama ledi, a povećanjem temperatura naglo nabuja i plavi izazivajući tako velike materijalne štete domaćinstvima koja su u neposrednoj blizini korita. Ovogodišnjim projektom obuhvaćena je izgradnja regulacionih zidova koji će onemogućiti izlijevanje Rakitnice i zaštitu domaćinstava, ali i dječijeg igrališta u krugu zgrade škole u prirodi koje je ranijih godina redovno plavilo.

“Programom sufinansiranja uređenja riječnih korita druge kategorije u saradnji s lokalnim zajednicama Ministarstvo privede ulaže značajna sredstva u regulaciju i čišćenje riječnih korita, s ciljem zaštite ljudi i imovine od posljedica, koje nastaju nakon plavljenja i izlijevanja ovih rijeka tokom bujičnih perioda, posebno nakon obilnih padavina čemu smo svi svjedočili prethodnih godina”, kazao je ministar Adnan Delić, nakon subotnjeg obilaska radova na uređenju korita rijeke Zujevine u Hadžićima i Rakitnice u Trnovu.

Za uređenje riječnih korita druge kategorije Ministarstvo je ove godine izdvojilo 4,9 miliona maraka, sporazumi s općinama su potpisani sredinom godine, a neki od projekata već su završeni, dok su drugi u završnoj fazi realizacije.

“Potpisali smo sporazume s općinama na vrijeme što je omogućilo početak radova u junu kad su vodostaji rijeka najniži i najbolje vrijeme za realizaciju ovih radova. Pratimo i obilazimo redovno radove i zadovoljni smo trenutnom realizacijom u većini lokalnih zajednica”, naveo je ministar Delić.

Izvor: Vlada KS

Leave a Comment