Nastavlja se akcija masovnog pošumljavanja u Kantonu Sarajevo

Akcija masovnog pošumljavanja u Kantonu Sarajevo nastavlja se u petak, 16. septembra 2022. godine, simbolično na Međunarodni dan

Akcija masovnog pošumljavanja u Kantonu Sarajevo nastavlja se u petak, 16. septembra 2022. godine, simbolično na Međunarodni dan zaštite ozona i trajat će do kraja novembra, ukoliko to vremenski uvjeti budu dozvoljavali, obavještavaju iz Ministarstva privrede KS.

Akcija pod sloganom „Zasadi za život“ počela je počela u jesen 2021. godine, s ciljem da se zasadi 500.000 novih sadnica, a radi jačanja kapaciteta visokokvalitetnih šuma koje su garant opstanka i očuvanja zdrave životne sredine.

Kako navode iz Ministarstva, prijave su otvorene za svakog pojedinca, ali i za grupne izlaske na pošumljavanje tokom čitave jeseni. Kontakt za prijavu učešća u pošumljvanju je e-mail adresa: posumljavanje@sarajevo-sume.ba i telefon: 033/219 172.

Kako bi se akcija nastavila i postigao željeni cilj od 500.000 novih sadnica, Ministarstvo privrede obezbijedilo je sredstva za nabavku oko 450.000 novih sadnica s obloženim korijenom, kako bi sadnja mogla početi neovisno o vremenskim uvjetima.

Ministar privrede Adnan Delić kazao je da ovu akciju posebno ističe upravo njen edukativni karakter kojem je svrha buđenje svijesti o važnosti zdrave životne okoline.

Pozvao je i sugrađane, ali i sva udruženja i poslovne subjekte da se sa svojim kolektivima i porodicama odazovu na pošumljavanje i da svi zajedno doprinesemo boljoj i zdravijoj budućnosti naših budućih generacija.

 

Izvor: Vlada KS

Pin It

Leave a Comment