Javni poziv objavljen u sklopu projekata EU4AGRI, EU4AGRI Recovery i EU4Business Recovery

Projekti EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, koje finansira Evropska unija, imaju nekoliko aktuelnih javnih poziva za podršku investicijama u

Projekti EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, koje finansira Evropska unija, imaju nekoliko aktuelnih javnih poziva za podršku investicijama u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije i ruralnog razvoja.

Jedan od njih je i Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjeru podrške ublažavanju negativnog uticaja tržišnih poremećaja i klimatskih promjena u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Javni poziv je otvoren od 21.09. do 12.10.2022. godine.

Na raspolaganju je 3.9 miliona KM. Ciljevi ovog poziva jesu doprinos ublažavanju rasta cijena repromaterijala tokom 2022. godine nastalih kao posljedica pandemije Covid-19 i rata u Ukrajini, doprinos ublažavanju klimatskih promjena, te podrška stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti od primarne proizvodnje do prerade i plasmana proizvoda na tržište.

Prihvatljivi podnosioci prijava na ovaj javni poziv su mikro, mala i srednja preduzeća i/ili zadruge koje se bave proizvodnjom i/ili preradom i/ili otkupom i/ili skladištenjem i/ili plasmanom svježih poljoprivrednih i gotovih prehrambenih proizvoda i koji imaju uspostavljenu mrežu kooperanata.

U skladu sa navedenim, a sa ciljem detaljnog predstavljanja ovog javnog poziva, organizovane su informativne sesije u osam (8) gradova Bosne i Hercegovine. INFO sesija u Sarajevu će se održati 27.09.2022. godine u Velikoj sali Općine Centar, Mis Irbina 1. u 12 sati.

U vrijeme održavanja informativnih sesija, potencijalni korisnici ovih javnih poziva će imati priliku informisati se o istim, a projektno osoblje će biti na raspolaganju za sva dodatna pitanja. Više informacija o svim aktuelnim pozivima može se naći na web stranici www.eu4agri.ba.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je, u okviru provođenja mjere pristupa izvorima povoljnijeg finansiranja male privrede, obezbijedilo beskamatnu kreditnu liniju u tri komercijalne banke (BBI, UiCredit i ASA banka Naša i snažna).

Kako bi što veći broj privrednika saznao za ovu kreditnu liniju i informisali se o njoj, Ministarstvo privrede organizuje predstavljanje kreditne linije kojem će prisustvovati predstavnici banaka i Ministarstva privrede.

Promocija je planirana za 26. septembar 2022. godine sa početkom u 16:00 sati u Domu mladih u Skenderiji.

 

Prijava prisustva  ovdje.

Pin It

Leave a Comment