Završeno uređenje potoka Krsinja u Pendičićima

Kako bi se spriječilo štetno djelovanje voda na okolinu, Općina Trnovo realizuje projekat regulacije riječnih korita i uređenje

Kako bi se spriječilo štetno djelovanje voda na okolinu, Općina Trnovo realizuje projekat regulacije riječnih korita i uređenje potoka. Ove intervencije bile su nužne kako bi se zaštitili životi građana i njihova imovina.

Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo a obuhvata uređenje korita Crne rijeke i rijeke Rakitnice, te uređenje potoka Krsinja. Radovi na regulaciji korita rijeka Rakitnice i Crne rijeke su ranije okončani, a sada je privedeno kraju i uređenje potoka Krsinja u naselju Pendičići, MZ Trnovo.

Inače, ovaj potok u novembarskim poplavama stanovnicima Pendičića nanio je veliku materijalnu štetu, jer se usljed dotoka velike količine vode zbog kiše izlio iz svog korita.

Izvršeno je sječenje šiblja i niskog rastinja, čišćenje nanosa i mulja iz korita, kao i betonski radovi kojima su napravljeni zidovi koji će doprinijeti bržem protoku vode, a što je najvažnije spriječiti vodu da se izlije prema kućama koje se nalaze u neposrednoj blizini.

Za ovaj projekat Općina Trnovo je izdvojila 50 hiljada KM, dok je Ministarstvo privrede izdvojilo 500 hiljada KM. Radove na uređenju Krsinje izvela je firma ‘’Mevludin Kommerc’’ d.o.o Sarajevo. Nadzor radova obavio je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Pin It

Leave a Comment