Na Bjelašnici počinje uređenje i proširivanje ski staza i trasa ski liftova

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, direktor “ZOI 84” Jasmin Mehić i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, direktor “ZOI 84” Jasmin Mehić i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov potpisali su jučer na Bjelašnici Sporazum za realizaciju projekta uređenja i proširenja ski staza i trasa ski liftova na liniji Babin Do – vrh Bjelašnice.

Ukupna vrijednost projekta, prema Sporazumu, je dva miliona KM, a njime je planirana revitalizacija i proširivanje svih staza na potezu Babin Do – vrh Bjelašnice. Realizacijom ovog projekta nastoje se povećati kapaciteti skijališta, unaprijediti turistička zimska ponuda, kao i poslovanje samog preduzeća “ZOI ‘84”. Cilj je Bjelašnici i Igmanu vratiti olimpijski sjaj, a također unaprijediti rekreativne sadržaje za građane Sarajeva i turiste.

”To su olimpijske staze koje su devastirane tokom rata i u periodu 1995-2020. godine. Djelimično su obnavljane, a ovo je prvi put da se to radi u cjelosti. Obzirom da su kroz naše ranije sporazume na određenim dijelovima staza već urađene pripreme, radovi na proširenju ići će brže i vjerujemo da će biti završeni tokom naredne godine”, izjavio je ministar Delić.

Pored toga, završetak radova na izlaznoj stanici četverosjeda očekuje se u narednih mjesec dana. Na ovaj način biti će otvoreno skijalište na obje strane Bjelašnice.

(Izvor:vlada.ks.gov.ba)

Pin It

Leave a Comment