Obilježeni ”Bitka za tenkove” i ”Operacija oslobađanja Hojte”

U subotu, 29.10.2022. godine nizom aktivnosti u organizaciji Udruženja ”Druga viteška”, na Dujmovskim brdima obilježena je 28. godišnjica

U subotu, 29.10.2022. godine nizom aktivnosti u organizaciji Udruženja ”Druga viteška”, na Dujmovskim brdima obilježena je 28. godišnjica Bitke za tenkove, koja se odigrala 29.10.1994. godine.

Proučen je Jasin na mezarju u Dejčićima i položeno cvijeće, a potom odata počast i položeno cvijeće na spomen-obilježju Dujmovska brda. Odata je počast svim poginulim na treskavičkom ratištu.

Obilježavanju su prisustvovali zvaničnici, borci, veliki broj građana, te učenici novogradskih osnovnih škola. Održan je čas historije, uz prisječanje na dešavanja ratne 1994. godine na tim prostorima. U akciji na Dujmovskim brdima zarobljen je do tada najveći materijalno-tehnički plijen Armije RBiH.

Manifestaciji su prisustvovali i odali počast i predstavnici boračkih udruženja Općine Trnovo, kao i bivši borci i pripadnici policije SJB Trnovo, koji su bili direktni učesnici ove bitke 1994. godine. Jedan vod trnovske policije je učestvovao u ovoj bitci, a vodiči u ovoj akciji bili su također trnovljaci.

Istoga dana, u prisustvu saboraca, članova porodica, prijatelja, predstavnika boračkih udruženja i građana, u organizaciji Udruženja 4. motorizovane brigade, obilježena je godišnjica bitaka za odbranu Bjelašnice i Igmana pod nazivom ”Operacija oslobađanja Hojte”.

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Bijelim vodama i ispred spomen-obilježja Čengić Jasmina, odata je počast svim borcima koji su u ovim bitkama dali svoje živote.

Prisutni su se uz historijski čas, prisjetili tih teških, ali i herojskih dana kada su se vodile najteže i najsudbonosnije bitke za odbranu ovih strateški važnih prostora za odbranu Sarajeva, ali i cijele BiH.

Pin It

Leave a Comment