Etno kuću u Ledićima koristit će štićenici Doma na Bjelavama narednih 99 godina

Jučer, u srijedu, 2. novembra, u 11 sati u bjelašničkom selu Ledići, predsjednik Fondacije za zaštitu Bjelašnice, Igmana,

Jučer, u srijedu, 2. novembra, u 11 sati u bjelašničkom selu Ledići, predsjednik Fondacije za zaštitu Bjelašnice, Igmana, Treskavice, Visočice i kanjona Rakitnice prim. dr. Alija Mulaomerović predao je ključeve etno kuće direktoru Doma za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo Tariku Smailbegoviću.

Ovim simboličnim činom štićenici Doma postali su korisnici kuće i pripadajućeg zemljišta tokom narednih 99 godina na koliko je potpisan ugovor između Doma i Fondacije.

Kuća je spomenik Narodnooslobodilačkog rata u kojoj je 1942. godine Josip Broz Tito održao jednu od najvažnijih sjednica Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. Sagradila ju je porodica Miovčić 1926. godine, a po okončanju Drugog svjetskog rata služila je kao osnovna škola iz koje je potekao i prvi inžinjer u ovom kraju.

Kako kažu građani naselja Ledići zadovoljstvo im je da će ovo pomalo pusto naselje u radne dane oživjeti dječiji žamor, a svakako biće frekventnije, biće veće potrebe za redovno održavanje i čišćenje snijega kroz selo, kao i mnoge druge pozitivne stvari koje ovaj projekat nosi.

Ovu etno kuću od historijskog značaja potrebno je opremiti odgovarajućim namještajem i neophodnim elementima za siguran i ugodan boravak najmlađih. To je prije svega postavljanje zaštitne ograde, toplotne pumpe za osiguranje grijanja, te toplinske izolacije unutrašnjeg prostora. Za realizaciju projekta neophodna je pomoć donatora. Djeca bi ovdje provodila svoje slobodno vrijeme zajedno sa odgajateljima u sklopu različitih aktivnosti tokom zimovanja, organizovanih izleta, rehabilitacionih aktivnosti od kojih posebno izdvajamo terapiju sa životinjama.

Dom za djecu bez roditeljskog staranja pruža usluge cjelokupnog zbrinjavanja, odgoja, školovanja, zdravstvene zaštite djece bez roditeljskog staranja i djece čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama. Trenutno je u Domu 80 djece različitih uzrasta smješteno na pet odjeljenja, a nešto više od 40 njih pohađa redovnu ili specijalnu osnovnu i srednju školu.

Ajla Lindov

Leave a Comment