Četverosjed na Bjelašnici ponovo u funkciji

Nakon nešto više od četiri mjeseca od potpisivanja sporazuma o njenom izmještanju, od danas je četverosjedna žičara na

Nakon nešto više od četiri mjeseca od potpisivanja sporazuma o njenom izmještanju, od danas je četverosjedna žičara na Bjelašnici funkcionalna i spremna za upotrebu. Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić saopćio je da su svi radovi na izmještanju završeni, te da će nakon testiranja i tehničkog prijema žičara i zvanično biti puštena u funkciju.

Postavljeno je uže i sve kolijevke, kao i trake za ukrcavanje skijaša. Žičara ja trenutno na testnim vožnjama koje pokazuju da je funkcionalna i spremna dočekati prve skijaše. Ova četverosjedna žičara je nefunkcionalna od 2017. godine, te je za njenu ponovnu funkcionalnost dodatno uloženo 3,6 miliona KM.

Bjelašnica je ove sezone najveće gradilište u Sarajevu obzirom da je Ministarstvo privrede investiralo oko 30 miliona u obnovu i proširenje sadržaja na skijalištu Babin Do. Proširene su staze, obnavlja se parking, unaprijeđen je sistem osnježenja, premješten je četverosjed, a uskoro se očekuje završetak radova na izgradnji garaže za šestosjed.

(Izvor: vlada.ks.gov.ba)

Leave a Comment