Stanje u Trnovu nakon obilnih padavina

Ekipe Općine Trnovo i Civilne zaštite cijeli dan obilaze područje Trnova i prate stanje na terenu, kako bi

Ekipe Općine Trnovo i Civilne zaštite cijeli dan obilaze područje Trnova i prate stanje na terenu, kako bi nakon obilnih padavina utvrdili činjenično stanje i po potrebi reagovali.

Nakon obilaska svih kritičnih područja utvrđeno je da je situacija sa vodostajima uglavnom uredu i da ništa od objekata ili saobraćajnica nije ugroženo. Došlo je do manjih izlijevanja rijeka i potoka iz korita, uglavnom samo na okolno zemljište. Voda se izlila oko jedne kuće u Šabićima, ali nije ušla unutar kuće. Također, izlila se i oko jedne kuće u Delijašima, ali nije prodrla u unutrašnjost iste. U Rakitnici se rijeka izlila na nekoliko mjesta, ali samo na priobalna područja.

Infrastruktura nije ugrožena, niti uništena ni u jednom dijelu Trnova, s tim da se postojeći vodostaji smanjuju i ne ugrožavaju stanovništvo, niti kuće i ostale objekte.

Čišćenje i uređenje korita rijeka i ranijih kritičnih tačaka, koje je obavljeno u proteklom periodu, a nakon novembarskih poplava prošle godine, dalo je rezultate. Tako da je stanje na terenu, nakon obilnih padavina u protekla dva dana zadovoljavajuće.

Stanje se prati i dalje, uz poziv građanima da se pridržavaju ranije izdatih preporuka i da upute poziv Civilnoj zaštiti Općine Trnovo u slučaju potrebe.

Leave a Comment