Porodica kao osnovna ćelija društva

Brak je zakonski i društveno uređena zajednica žene i muškarca, koja je regulirana zakonima, pravilima, običajima, vjerovanjima i

Brak je zakonski i društveno uređena zajednica žene i muškarca, koja je regulirana zakonima, pravilima, običajima, vjerovanjima i stavovima. Građanski brak kao zakonom uređena životna zajednica žene i muškarca sklapa se saglasnom izjavom pred matičarem.

Sklapanje braka je jednostavan proces u Općini Trnovo. Uz potrebnu, zakonom propisanu dokumentaciju vjenčanje u Općini i na njenom cjelokupnom teritoriju je dostupno svakim danom. Svi potrebni obrasci za prijavu vjenčanja su besplatni i dostupni u šalter-sali Općine. U periodu od 1. januara do 31. decembra 2022. godine  pred matričarem Općine Trnovo brak je sklopilo 28 parova.

Prema socijalnom programu Općine, po prvi put Budžetom iz 2017. godine dodijeljivana su sredstva za potporu novovjenčanih parova. Općina Trnovo će sada već sedmu godinu za redom, i u tekućoj 2023. godini tek vjenčanim bračnim parovima isplaćivati jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 500,00 KM.

  • Jednokratna pomoć, u ovom simboličnom iznosu nije neka konkretna stimulacija za sklapanje brakova , ovo je samo jedan znak pažnje za njihov novi početak, istakao je Općinski načelnik.

 

  • Brak je osjetljiva stvar. Traži jako puno pažnje ali i obzirnosti prema drugoj strani, svakako sretna sam da sam uplovila u bračne vode i hvala Općini Trnovo na podršci koju pruža mladima, izjavila je u ovom povodu jedna od mladenki.

U istom periodu, dakle od januara do decembra mjeseca protekle godine u Matičnu knjigu rođenih upisano je 27-ero novorođene djece, te se i za porodice sa novorođenom bebom također isplaćuje jednokratna novčana pomoć  u iznosu od 600,00 KM.  Naime, Općina Trnovo je 2015. godine donijela Odluku kojom se odobrava isplata novčanih sredstava iz Budžeta Općine za novorođenu djecu u periodu od 12 mjeseci, u iznosu od 50,00 KM mjesečno a koja su upisana u matičnu knjigu rođenih Općine Trnovo i čiji roditelji aktivno žive na teritoriji iste.

Matični ured Općine iz godine u godinu bilježi porast broja vjenčanih i rođenih.

Leave a Comment