Na Bjelašnici od jutros u funkciji i četverosjed

Na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici od jutros je u funkciji četverosjed, ski lift koji će poboljšati transport skijaša, a

Na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici od jutros je u funkciji četverosjed, ski lift koji će poboljšati transport skijaša, a moguće ga je koristiti u punom kapacitetu. Skijaši već skijaju i zadovoljni su.

Instalacija je fiksna, odnosno žičara neće imati mogućnost garažiranja korpi ili instalacije pokrivenih haubi. Četverosjed ima maksimalnu brzinu od 2,6 minuta u sekundi, pri kojoj će vožnja trajati oko pet minuta. Instalacija je nadograđena trakom za usmjeravanje skijaša na polaznoj stanici, povećana je i dužina trase u odnosu na staru, te su dodani novi stubovi, korpe i u potpunosti zamijenjen motor. Polazna stanica je nešto visočije od standardne polazne stanice u Babinom dolu.

Žičaru su otvorili ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i direktor KJKP ZOI’84 Jasmin Mehić.

“Na trasi lifta BY danas je pušten u rad četverosjed. Taj četverosjed je bio na vrhu Bjelašnice ali zbog tipa i lokacije nije bio prilagođen uvjetima, te je izmješten na ovu lokaciju. Ovo je projekt koji već dugo planiramo sa raznim analizama, mogućnosti i isplativosti. Uspjeli smo sa izvođačem i lokalnim predstavnicima i proizvođačem u vrlo kratkom roku da to napravimo da bi imali ove uslove na srednjem dijelu planine i omogućili skijašima da uživaju. Žičara radi, skijaši već skijaju i zadovoljni su”, kazao je Feni Sead Čaušević iz Uprave Ski centra Bjelašnica Igman.

Pin It

Leave a Comment