Izdvajanja iz Budžeta kroz sistem socijalne zaštite u 2022. godini

Općina Trnovo kontinuirano iz Budžeta izdvaja sredstva za pomoć određenim kategorijama stanovništva. Zbog stalnog porasta životnih troškova usljed

Općina Trnovo kontinuirano iz Budžeta izdvaja sredstva za pomoć određenim kategorijama stanovništva. Zbog stalnog porasta životnih troškova usljed pandemije, određenih kriza u društvu i ublažavanja posljedica istih, dodjeljivane su jednokratne novčane pomoći. Prvo, za one koji su prebolovali Covid-19, penzionrerima čije su penzije do 500,00 KM, potom za srednjoškolce kao pomoć opremanja za novu školsku godinu. Također je isplaćena i jednokratna pomoć pripadnicima boračke populacije -šehidskim porodicama, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima.

Jednokratna novčana pomoć se dodjeljuje i za građane kojima je potrebna pomoć zbog bolesti, dugotrajne nezaposlenosti i sličnih teških životnih okolnosti prijeti siromaštvo i socijalna isključenost. Sredstva se izdvajaju i za liječenje boračkih kategorija, pomoć novovjenčanim parovima, porodiljama, kao i za pomoć u slučaju smrti užeg člana porodice.

U periodu od 1. januara do 31. decembra 2022. godine dodijeljena su sredstva za liječenje teških oboljenja za 123. lica u iznosima od 300 do 500 KM u zavisnosti od vrste oboljenja, isplačeno je 97. jednokratnih novčanih pomoći u iznosima od 100 do 200 KM. Uz avgustovske penzije penzionerima je isplaćeno po 100 KM, ukupno za njih 414, dok je za 146. lica koja su prebolovala Covid-19 po Javnom pozivu isplaćeno po 100,00 KM.

Općinski načelnik dodjelio je jednokratnu novčanu pomoć i pripadnicima boračke populacije. Korisnicima lične invalidnine isplačeno je 4.100,00 KM, novčanu pomoć dobile su 82. osobe. Korisnicima egzistencijalne naknade, za njih 66. dodjeljeno je 3.300,00 KM, a za 90. šehidskih pordica isplaćeno je 4.500,00 KM.

Za liječenje oboljenja boračkih kategorija data je pomoć za 2. lica u iznosima od 500 KM i više, ovisno o vrsti oboljenja. Za 18. porodilja dodjeljeni su iznosi od po 600 KM, te za 4. vjenčana para iznos od po 500 KM. Pomoć u slućaju smrti užeg člana porodice ostvarilo je 7. lica u iznosima od po 500 KM. Po raznim osnovama realizovano je još 28. jednokratnih novčanih pomoći, u koje spadaju i pomoći raznim udruženjima i organizacijama.

Općina kroz sistem socijalne zaštite pomaže najugroženijim građanima, koji zbog nepovoljnih ličnih ili društvenih okolnosti nisu u mogućnosti samostalno finansirati svoje životne potrebe. Na čelu sa načelnikom Ibrom Berilom, Općina kontinuirano brine o svim kategorijama stanovništva i nastoji im pružiti podršku kada im je najpotrebnija.

Pin It

Leave a Comment