Zimska vježba za vodiče stanica planinarskih vodiča Split, Sarajevo i Mostar

U okviru ranije potpisanog sporazuma o saradnji između Stanica planinarskih vodiča Split, Sarajevo i Mostar u dane vikenda

U okviru ranije potpisanog sporazuma o saradnji između Stanica planinarskih vodiča Split, Sarajevo i Mostar u dane vikenda na području Igmana, Bjelašnice i Visočice realizovane su zajedničke aktivnosti vježba zimskih tehnika, skijanja i planinarska tura.

Prvi dan radilo se na dodatnom osposobljavanju planinarskih vodiča u poznavanju zimskih tehnika, a koje se odnose na specifičnosti vođenja planinara u planine u zimskim uslovima.

Vježba je realizovana uz prisustvo od oko 50 planinarskih vodiča vođena instruktorima vodiča iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Drugi dan iskorišten je za manju relaksaciju, skijanja na Bjelašnici te realizacijom planinarske ture – zimski uspon na planinu Visočicu, koju su u teškim vremenskim prilikama predvodili planinarski vodiči iz SPV Sarajevo, saopćila je Stanica planinarski vodiča Sarajevo.

Ovo je bio još jedan od mnogobrojih susreta planinarskih vodiča iz Splita, Sarajeva i Mostara s ciljem razmjene iskustava iz oblasti vodičke djelatnosti na područjima matičnog djelovanja.

Cilj susreta i edukacije je postignut i možemo očekivati veći odziv i sigurniji boravak planinara u planinama u zimskim uslovima.

Pin It

Leave a Comment